Az autogumiakcio.hu szakemberei is úgy vélik, hogy a nyári gumi defektjének helyreállításához megfelelő megoldást jelenthet a defektjavító szett. A csillagászati áron kapható spray-k és folyadékok mellett egyre többen választják ezt az elérhető árkategóriába tartozó alternatívát.

S hogy miről is van szó pontosan? A készlet három javítás erejéig nyújt megoldást, s esetében kevlár erősítésű gumiszál kerül a lyukba, s így mérsékelt tempóval közlekedve a gumi megállja még a helyét egy ideig. A lyuk megtalálása azonban nélkülözhetetlen ahhoz, hogy neki tudjon kezdeni a javításhoz. Fújhat a leeresztett kerékbe levegőt, vagy annak leszerelése után márthatja vízbe is azt.

A sok bosszúságot okozó szög, csavar feltétlen eltávolításra kell, hogy kerüljön, ez bizony jókora erőkifejtést tesz szükségessé, jobb hát mielőtt túllenni ezen a műveleten. A keletkezett lyukat egy tű-szerű eszközbe, a befűzőbe helyezett gumiszállal lehet gyakorlatilag betömni. A befűző kirántása, és a kiálló gumivég levágása után pedig tulajdonképpen készen is van a javítás. Persze nem mindig megy ez ilyen egyszerűen, hiszen gyakorlatlanul bizony sokat lehet ügyetlenkedni vele. Gyakori probléma, hogy a gumicsík nem tapad hozzá kellően a lyuk oldalfalaihoz. Bár defektjavítás kapcsán senki nem kíván túl nagy gyakorlatra szert tenni, de ha már találkozott hasonló eszközzel, akkor biztosan gyorsabban és eredményesebben megy majd a szükségessé vált munka.

A vélemények megoszlanak a defektjavítási módszerről, ám tény, hogy ha a szükség úgy kívánja, akkor addig remek választásnak bizonyul, míg eljutunk egy szervizbe a járművel. Abban az esetben viszont, ha a bűnös egy üvegszilánk, akkor azt könnyen még bentebb kényszeríthetjük a munkálat során, ami akár durrdefektet is okozhat a gumi anyagát végigmetszve. Szükségmegoldásként tehát kétségtelen, hogy hasznos, ha van nálunk az említett szett, de a rá kiszabott szerepnél többet semmiképpen ne várjunk el tőle! A sebesség-, és kilométer korlátozások betartása feltétlenül ajánlott a hasonló, javított gumival, ugyanis ha nem így tesz, azt a közlekedés biztonságát is veszélyeztetheti.

Legjobb megoldás persze a pótkerék, de ha valamiért pont ez maradt volna ki az autóból, akkor a szett jobb a semminél. A pumpát, vagy az elektromos kompresszort viszont ne hagyja otthon, hiszen ezek nélkül hiába a kis alkalmatosság, ha a javítás után nem tudja felfújni az abroncsot! Utazása tervezésekor mindenképpen szánjon időt arra, hogy beszerzi a szükséges eszközöket, ugyanis ha menet közben éri a baj, és feltétlen orvosolni kell a defektet – legalább időszakosan – akkor nagyon jól jöhetnek az említettek. Arra azonban ügyeljen, hogy a lehető leghamarabb szervizbe vigye a járgányt, vagy lecserélje az így megfoltozott abroncsot!