Mezeiné Bodnár Henriette, a kulturális központ művelődésszervezője elmondta: a feladatok témái a régi pásztor és halászélet pillanatait jelenítették meg. A vállalkozó gyerekek terelhettek kerekes báránykát, készíthettek bábokat, célba dobtak rongylabdával és apró krumplival, sőt patkóval és csizmával is, kipróbálhatták a gólyalábazást és üveggolyót gurítottak.

A szentesi Koszta József Múzeum szakemberei külön standdal jelentkeztek, ahol a népi élethez kapcsolódó feladatokat adtak a gyerekeknek, de a kulturális központban tartott előadáson a régészet rejtelmeibe is bevezették az érdeklődőket.

A központ emeletén sok gyerek találta érdekesnek a játékkiállítást, Az anyagot összegyűjtő Nagy Mihály elmondta: sok tárgyat saját maga hozta, ezek egy részét még ő készítette gyerekeinek, unokáinak, de a központ felhívására sokan hoztak régi játékokat. Az igazán régi darabok a két világháború közötti időszakból valók, de több játék a retro korszakot idézi. Nagy Mihály elmondta: annak idején, gyermekkorában sok családnak nem volt pénze játékok vásárlására, így a szülők, sőt, sokszor a gyerekek faragtak maguknak röppentyűt, pisztolyt, vagy készítettek csúzlit.

A délelőtt folyamán bemutatkoztak a mindszenti óvodások és az iskolások is a központ előtt felállított színpadon, látványos volt a Törpök tánca, de megtapsolhatta a közönség a tetőtől talpig cihába öltözött iskolások produkcióját is.

A nap során volt gyermekkoncert, vásári bábjáték komor László bábművész közremködésével, karate bemutató Erdei Sándor irányításával, és bemutatkoztak a szentesi Voltige Lovas Iskola lovasai is. Sokakat vonzott az ugráló vár, és jó étvággyal fogyasztották a gyerekek a művelődési központ melletti sátorban sütött lekváros és mogyorókrémes palacsintákat is.

A gyerekeket elkísérték a szülők is, így igazi családi nap alakult ki Mindszent központjában, ahol a múlt és a jelen játékaival is együtt játszhattak a különböző korosztályok.

Arnay

##video:277847##