Lázár: „Algyőn kolbászból van a kerítés" 20

 

Herczeg József, polgármester üdvözölte Lázár János algyői látogatását, hiszen korábban nem sok példa volt arra, hogy az országgyűlési képviselő megválasztása után azonnal ellátogat a településre.

„Korábban a képviselő társaim azért, nem jártak többször Algyőn, mert azt beszélik, hogy itt kolbászból van a kerítés” – mondta mosolyogva Lázár János, országgyűlési képviselő, aki hozzátette a június 6-án alakuló kormány kiemelt figyelmet szán az ország dél-keleti részére.

A 4-es választókerületben a 19 település közül Algyő az egyik legjobb helyzetben van, ezért itt mások is az elképzelések, mint például Ambrózfalván, vagy Kövegyen.

A 2014-20-as fejlesztési ciklusban az országba érkező 8200 milliárd forint a következő 4-5 évben kiosztásra kerül, a ciklus végére biztosan nem marad annyi pénz, mint amennyi most van – mondta Lázár János, aki az algyőieknek is felajánlotta segítségét.

Herczeg József polgármester elmondta, az önkormányzat támogatja az idetelepülő vállalkozásokat, sőt maguk is a munkahelyteremtés mellett dolgoznak.

Megfelelő eszközök vásárlásával jelenleg 10 fő járdalapot és téglát gyárt – ismertette a polgármester. Továbbá ideköltözött vállalkozásnak ipari csarnokot készítettek. A régi iskola épületében jelenleg egy varroda üzemel, ahol negyven asszony dolgozik. Ez a szám az őszre 70-re fog bővülni.

Mindezek mellett 25 hektár kihasználatlan területe van az önkormányzatnak, ami arra vár, hogy befektetők érkezzenek – folytatta a polgármester, aki szerint Algyő egy nagyon jó adottságokkal rendelkező település, amely a Tram Train előnyeit is ki fogja tudni használni.

Húsz éve várnak a Szeged-Algyő közötti kerékpárút elkészítésére. Most a pénz megvan, de egy adminisztrációs hiba miatt elcsúszhat a beruházás – derült ki a testületi ülésen.

A politikus az algyői képviselő-testületet is arra kérte, hogy állítson össze egy fejlesztési tervet, amit majd számon tudnak kérni a rajta, hogy mi valósult meg és mi nem. A polgármester felvetette a helyi idősek problémáját, hogy mi lesz velük…? Korábban Kiss-Rigó László, megyéspüspök szorgalmazta egy 100 fős idősotthon elkészítését, de utána nem volt anyagi forrás.

– Akiknek eltartási képességük van, azoknak gondoskodniuk kell a szüleikről. Annak a világnak vége, amikor az állam gondoskodik azokról, akik el tudják tartani szüleiket, hozzátartozóikat – mondta Lázár János, aki hozzátette, természetesen az államnak azokról viszont gondoskodnia kell, akiknek nincs hozzátartozója és nem tudja ellátni magát.

A.S.