Jelentős javulást hoz a szegedi egészségügyi ellátásban az az új „beléptető kapu”, amely beteg és mentős számára is egyértelművé teszi, hová kell fordulni, ha baj van.

Gyorsabb gyógyulásra számíthatnak a betegek

A város új Sürgősségi Betegellátó Osztályát pénteken délelőtt adták át ünnepélyes keretek között. Horváth Attila Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára köszöntőbeszédében kiemelte, az elmúlt években Szeged hatalmas fejlődésnek indult, amelyre az egész ország, sőt Európa is felfigyelt. Az épülő lézerközpont és az országban is egyedülálló geotermikus fűtésrendszer bevezetése sok település számára példaként szolgál. Az új sürgősségi osztályról elmondta, jelentős változást hoz a betegek életében, hiszen egy helyen, gyorsan és szakszerűen diagnosztizálhatják majd a betegségeket, sérüléseket és a kezelés is azonnal megkezdődhet. Ez azt jelenti, hogy gyorsabban gyógyulhatnak majd az idekerülő betegek.

Botka László polgármester köszöntőjében 2014-et korszakhatárnak nevezte a szegedi egészségügy életében, majd emlékeztette a megjelenteket arra, hogy a beruházást hosszú évek munkája előzte meg. 2007-ben – Magyarországon példa nélküli módon – Szegeden a város vezetése integrálta az addig 38 helyen, szétszórva működő egyetemi és önkormányzati egészségügyi intézményeket, hogy ezzel nyisson utat az új klinika építésének. Ezt követően az önkormányzat közreműködésével sikeres pályázatot nyújtott be az egyetem az európai unióhoz, miközben a város eredményesen lobbizott a klinika megépítéséért és az új Sürgősségi Betegellátó Osztály kialakításáért.

– A város és az egyetem összefogása kellett a sikerhez. Az összesen 13 milliárd forintos szegedi egészségügyi beruházást az önkormányzat 2 milliárd forinttal támogatta: így készülhetett el a terület infrastruktúrája, valamint új trolivonalat alakítottunk ki a betegek közlekedési lehetőségének javítására. Ezt követően kerülhetett sor az egészségügyi fejlesztésre – mondta Botka László polgármester.

Szabó Gábor, az egyetem rektora elmondta: a hamarosan átadandó új klinikai tömbbel és a kialakított Sürgősségi Betegellátó Osztállyal már valóban 21. századi szintű ellátás várja a betegeket.

Minden egy helyre került a sikeres gyógyításhoz

Az ünnepélyes avatás után a megjelentek megtekinthették az új Sürgősségi Betegellátó Osztályt, amelyhez helikopterleszálló-pálya is épült. Ez az egészségügyi osztály látja majd el az összes sürgősségi esetet: ide kerülnek a belgyógyászat, a traumatológia, a neurológia, a sebészet és a toxikológia sürgősségi osztályai, de itt kaphatnak gyors segítséget a súlyos gyermektraumás esetek is.

A tervek szerint naponta több száz új beteget látnak majd el itt, akiknek döntő többsége – ellátás után – néhány órával már el is hagyhatja a klinikát, csak kisebb részükből lesz fekvőbeteg.

Az új rendszerben, a jövőben minden egy helyen lesz: a diagnosztika, a központi intenzív osztály, és a gyógyításhoz szükséges összes szakember és orvosi műszer. A sürgősségi osztályon a tervek szerint folyamatosan tucatnyi orvos, húsz ápoló, valamint háttérszemélyzet dolgozik majd a nap 24 órájában. Nemcsak a mentővel érkező betegek számíthatnak a gyors és szakszerű ellátásra, a bajba jutott járóbetegeknek és kísérőiknek külön zónát alakítottak ki.

A Sürgősségi Betegellátó Osztály elindulásával, valamint a hamarosan átadásra kerülő új, 265 ágyas klinikai tömb munkába állásával a szegedi betegek részesülnek majd Magyarország egyik legkorszerűbb egészségügyi ellátásában, amely bármelyik nyugat-európai kórházzal felveszi a versenyt.

Forrás: szeged.hu