A technoform szakemberei javasolják, hogy figyeljen oda a fűnyíró rendszeres karbantartására, hiszen így annak élettartamát is megnövelheti. Amiről azonban egyetlen alkalommal se feledkezzen meg, az elektromos gép esetében az áramtalanítás, motoros fűnyírónál pedig a gyújtógyertya kicsavarása.

A kések, a kerekek vagy a görgők központi jelentőségűek a fűnyíró működését illetően, így azokról rendszeresen el kell távolítani a sarat. Ezt legegyszerűbben egy régi konyhakéssel teheti meg, majd következhet a védőolajjal történő bepermetezés. Nem szabad elfeledkezni a kenésről sem, erről pontos információkhoz az adott típus használati utasításából juthat. Általánosságban elmondható azonban, hogy legalább nyolcórányi használat után javasolt a kenés. Mivel a téli időszakban a fűnyíró a garázsban, vagy a kamrában pihen, ezért fontos, hogy felkészítse e hónapokra is, mégpedig olajjal történő bepermetezéssel.

A kések karbantartása rendkívül fontos, ezért ajánlott rendszeresen ellenőrizni azokat, a csorbulásokat kiegyenesíteni, valamint a közéjük szorult köveket és apró, kemény tárgyakat eltávolítani. Az élesítéshez csiszolóanyag használata javasolt, de a művelet után célszerű tisztára törölni minden kést. Az alsó kés tompasága esetén ajánlott a csere, mellyel kapcsolatban fontos tudnia, hogy az új kést védőréteg fedi, melyet beszerelés előtt mindenképpen el kell távolítani.

Mindegy, hogy melyik típusú forgókéses fűnyíróval rendelkezik, mindkettőre igaz, hogy a házat tisztán kell tartani. Ha felhalmozódik a sár és a fű, akkor annak a nyírás minősége és hatékonysága látják kárát. A kemény tárgyaknak ütközéskor kicsorbult késeket célszerű kiszerelni, és élesíteni, a csorbákat eltávolítani, vagy szükség esetén cserét eszközölni.

Ha benzinmotoros fűnyíró mellett tette le voksát, akkor rendszeresen ügyelnie kell a motor karbantartására. A gyújtógyertyára legalább évente kétszer szenteljen időt, dörzspapírral, vagy gyertyakefével távolítsa el a szénmaradékot róla. Hasonlóképp figyelmet igényel a porlasztó légszűrője, melyből a szűrőelemet folyékony mosószeres vízben ajánlott kiöblíteni, majd megszárítva, pár csepp motorolajjal kezelve felületét visszahelyezni.

A technoform.hu profijai is ajánlják, hogy ügyeljen a fűnyíró késének kiegyensúlyozására, ha ugyanis ez nem történik meg, akkor a csapágyak tönkremehetnek a keletkezett rezgéstől. Azok számára, akik elektromos fűnyírót választottak, a kábelekre is ajánlott figyelni, hiszen ezek sértetlenségén akár biztonsága is múlhat. Mivel a gép rezgése meglazíthatja a csavarokat, így azok ellenőrzésére is célszerű időt szánni. Körültekintő használattal és karbantartással hosszú ideig szolgálja majd a fűnyíró kényelmét, és kertjének szépségét.