A balástyai ÁMK könyvtára egy sikeres nyertes pályázat keretén belül Könyvolimpia névvel játékos könyvismereti vetélkedőt szervezett az olvasás népszerűsítésére. A Kisteleki Ede Városi Könyvtár együttműködő partnerként segített a program megvalósításában.


A rendezvényre 2014. május 17-én, szombaton került sor Balástyán, a Sportcsarnokban. Kistelek a kiírásnak megfelelően egy 20 fős csapatot állított ki, mely tagjai között felnőttek, középiskolások, alsó- és felsőtagozatosok voltak. A csapatban résztvevőknek a korosztályuknak megfelelő könyvlistából kellett felkészülni. Előzetes feladatként pedig el kellett készíteni egy zászlót, mely jellemzi a települést és a könyvtárat, ezenkívül egy tetszés szerint választott művet kell megjeleníteni pl. jelmezzel, tánccal, zenével, szöveggel – tudtuk meg Erdélyi Csillától, a Kisteleki Ede Városi Könyvtár vezetőjétől.

A kisteleki csapat Karl May: Az Ezüst-tó kincse c. regényt választotta, és indián jelmezbe öltöztek. Szombathelyi Ágnes szombat reggel 9 órakor várta a csapattagokat a Művészeti Iskolában és arcfestéssel tette kifejezőbbé a jelmezüket. Fél tíz után jött a különbusz értünk és indultunk a rendezvény helyszínére. A regisztráció és a reggeli után kezdődött a nagy verseny. A csapatokat Ujvári László polgármester köszöntette, majd a balástyai könyvtár vezetője, Kocsisné Benkő Beáta nyitotta meg az eseményt – mondta Erdélyi Csilla.

Délelőtt 7 állomás várt a versenyzőkre, ahol korosztályonként kapták a csapatok a kérdéseket. A csapattagok segíthették egymást a válaszadásban. A változatos feladatok között szerepelt:  könyvrészletből felismerni a regényt; jellemző tárgyak alapján megnevezni a hozzá kapcsolódó művet; plakátkészítés; megkeresni az adott könyvhöz tartozó idézetet, képet, szereplőket; totó; apróhirdetés; zenei feladat – filmzenék.

Ezután következett a közös ebéd és egy kis pihenő, hogy a délutáni feladatokat megújult erővel tudják teljesíteni a versenyzők. A csapatok által készített plakátokból kellett felismerni az adott könyvet; a Globe Vándorok Társulata pantomim jelenettel mutatott be egy művet; szoborjáték; könyvek sorrendbe rakása; divatbemutató jellegzetes szereplőkkel és a csapatoknak ki kellett találni, hogy mely művek szereplőit látták.

Az eredmények összesítése idején a Péter & Pán gitárduó szórakoztatta a megjelenteket, majd megtudhattuk a végeredményt is:

I.    helyezés: Kistelek       389 pont
II.    helyezés: Sándorfalva    382 pont
III.    helyezés: Balástya    356 pont
IV.    helyezés: Szatymaz    351 pont

A győztes csapat tagjai:

Tóth Gabriella, Jeremiás Csaba, Tóth Éva, Papp Emese, Sándor Szidónia felnőttek, Czinege Sándor, Fődi Krisztián, Balogh Boglárka, Bárkányi Angelika, Simon Gellért 10. osztályos tanulók, Sutka Antónia 8.c., Kucsora Szintia 8.c., Szombathelyi Anna 7.c., Kálmán Anna 5.a., Buják Napsugár 5.a. felső tagozatosok, Zsemberi Liza 4.a., Lakatos Dorka 3.c., Martonosi Olivér 3.c., Hell Levente 3.b., Abonyi Csenge 2.c. alsó tagozatosok

A győzelemmel Kistelek megkapta a Könyvolimpia vándorserlegét is.

Köszönöm a csapatnak a lelkiismeretes felkészülést, Szombathelyi Ágnesnek ésSzombathelyi Árpádnak, hogy munkájukkal segítették a versenyzőket – emelte ki portálunknak beszámolójában Erdélyi Csilla, a Kisteleki Ede Városi Könyvtár vezetője.

Forrás: kistelekjaras.hu