Bár a Vadaspark gyűjteményében hüllőfajok létszáma nem vetekszik a madarakéval és emlősökével, a tartott fajok ritkaságát és különlegességét tekintve azonban egyre inkább felveszi a versenyt velük. A tompaorrú krokodil, a krokodilteju, az orrszarvú leguán és a sugaras, valamint leopárdteknősök mellett most egy újabb hüllőcsoport képviselőjét mutathatják meg a látogatóknak: a kaméleonokat. Jelenleg egy sisakos kaméleon mellett három újonnan érkezett Meller-kaméleont is megtekinthetnek a látogatók a Vadaspark zsiráfházában.

A kaméleonok tartása a speciális igényeik miatt mindig is nagy kihívásnak számít, különösen olyan ritka fajok esetében, mint az óriási méretű Meller-kaméleonoknál. A megfelelő szellőzés, hőmérséklet és annak napi ingadozásának, a sem túl magas, sem túl alacsony páratartalom biztosítása, az állatok megfelelő itatása és etetése mind-mind nagy odafigyelést kíván. A három hete érkezett, még fiatal állatok minden félénkségük ellenére megszokták nagyméretű és magas terráriumukat, ahol jól láthatóan kedvelnek kiülni a melegebb pontokra vagy az ágak végére. Etetéskor meg lehet figyelni, ahogy vadásznak, messzire kiölthető nyelvükkel csapnak le a rovartáplálékukra.

A Meller-kaméleon akár 60-70 cm hosszúságúra is megnőhet. Színváltó képességgel ők is rendelkeznek, amely nemcsak a környezetbe való olvadást, hanem a hangulatukat és az egészségi állapotukat is jelzi. Szintén kaméleon tulajdonság, hogy a szemüket egymástól függetlenül tudják forgatni, így minden irányban pontosan be tudják mérni a zsákmány pozícióját és mozgását. A kaméleonok lábán az ujjak összenőttek, az öt új 2-3 arányban, így úgy látszik, mintha csak két ujjuk lenne. A kifejlett Meller-kaméleonok nemcsak rovarokkal, hanem kisebb gerincesekkel is táplálkoznak, akár még kismadarakat is elkaphatnak. Abban különböznek még a kaméleonok többségétől, hogy kevésbé agresszívek egymással, így többet is együtt lehet tartani egy nagyobb méretű terráriumban.

A faj igen nagy ritkaságnak számít az állatkertek körében, a nemzetközi nyilvántartás (ZIMS) szerint mindössze 22 egyedet mutatnak be a világ állatkertjeiben.

 

Forrás: Szegedi Vadaspark