Ingyenes látogatásra várja az múzeumbarátokat a Tornyai János Múzeum, ahol Koszta József nagyszabású, páratlan kiállítását, valamint a fél évszázaddal ezelőtt előkerült szikáncsi aranykincset is megtekinthetik az érdeklődők. A legnagyobb és legjelentősebb hun kori pénzleletet bemutató tárlat ‑ két héttel meghosszabbítva ‑ június 1-jéig várja a látogatókat. Az Emlékpont kiállításai a (fél)múlt történelemébe vezetnek: a kommunista diktatúra évtizedeit bemutató  közgyűjteményben az ötvenes évek börtöneiről és internálótáborairól nyílik kiállítás a szegedi Csillagbörtönből származó zárkatárgyakkal és bitófával.

##audio:1578##

Az Alföldi Galéria Szőnyi utcai szárnyában vasárnap délben nyílik Kurucz D. István, az alföldi piktúra jelesének, a Vásárhelyi Őszi Tárlatok egyik alapító atyjának centenáriumi emlékkiállítása; a Kossuth téri kiállítótermekben V. Nagy Nándor képzőművész Genezis című tárlata kínál érdekességeket a képzőművészet iránt érdeklődőknek. Az Ógimnázium emeletén történeti és tematikus egységekben tekinthetik át a művészetkedvelők az Alföld festészetét és szobrászatát.

Ezen a hétvégén rendezik meg Budapesten a 19. Múzeumok Majálisát a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. A két napos fesztiválon az ország 107 múzeuma között a vásárhelyi múzeumok is érdekes és izgalmas programokat kínálnak. Az érdeklődők ‑ Koszta e témában született emblematikus alkotásaihoz kapcsolódóan ‑ kipróbálhatják a “kukoricatörést”, mindenki elkészítheti a saját solidusát, és bárki összeállhat egy közös fotóra III. Valentianussal, a szikáncsi aranypénzek egyik “főszereplőjével”.

 

Elek András

sajtóreferens