Vanjai János a vásárhelyi tanyavilágból, Kistóvölgyből, Katraszélről járt a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumba, majd Tolna megyében Pakson és Szekszárdon tanított és szakfelügyelőként is dolgozott. Már a középiskolás évek alatt megszerette a rajzolást, és nyugdíjba vonulását követően egyre többször fogott kezébe ceruzát, tust, pasztellkrétát.

A legkedvesebb témája, fiatalkorának a helyszíne, a vásárhelyi tanyavilág, és mint arról a kiállítást megnyitó Ormos Zsuzsanna tanárnő elmondta, sok művészt megihletett a „nagy sömmi”, ami mégis tele volt élettel.

Vajnai János elmondta: sokáig kokettál egy-egy témával, megnézi újra és újra, míg végül egy rajztáblával felkeresi a kiválasztott helyszínt, és az ott készült vázlatot már otthon dolgozza ki. A rajzokat legtöbbször tussal húzza ki és pasztellel színezi.

Vajnai János ismerte Kárász József családját, szegről-végről rokonságban is álltak, bár személyesen nem találkoztak. Azonban mindketten tanyai emberek voltak, a vásárhelyi tanyavilágot örökítették meg, így lett a vásárhelyi kiállítás címe – Kárász József könyve nyomán – A göröngyös úton – Kárász József nyomában.

A kiállítás megnyitását követően a könyvtár olvasótermében a Kárász József Irodalmi Kör tagjai adtak műsort névadójuk születésének centenáriuma tiszteletére. A kör elnöke, Haranghy Géza Kárász József emlékére írott versét olvasta fel, míg a kör tagjai a pusztai életet és az annak fénykorát megidéző költeményeket adtak elő.

Haranghy Géza hozzátette: rövidesen Vásárhelyre várják az óbudai Krúdy Irodalmi Kör delegációját is, akik meg fogják koszorúzni Kárász József emléktábláját, majd ősszel, Kárász József halálának évfordulóján a Németh László Városi Könyvtárban az író relikviáiból rendez kiállítást a vásárhelyi kör.

Arnay

##audio:1583##