Ábrahám Attila, a magyar szövetség főtitkára, egyben a viadal szervezőbizottságának vezetője a keddi sajtótájékoztatón elképesztőnek nevezte a verseny iránti érdeklődést, s elárulta, hogy az akkreditált személyek száma közelíti az ezres határt.

A szegedi regattára, amely a nemzetközi szövetség vk-sorozatának utolsó állomása, mindhárom napon ingyenes lesz a belépés, az M1 és az Eurosport pedig – részben – élőben közvetíti majd a szombat-vasárnapi döntőket.

A magyar válogatott két évtized után először idén minden vk-versenyen vízre száll, két héttel ezelőtt Milánóban aratott sikereket, most hétvégén a csehországi Racicében szerepel 14 kajakossal és kenussal, végül jövő hétvégén következik a szegedi viadal, ahol minden számban két hazai egységért szoríthatnak majd a szurkolók.

“Fontos, hogy minden állomáson ott lehetünk, mert például a női szakág korszakváltáson esik át, és jó, hogy a fiatalok tét nélkül átérezhetik egy nemzetközi verseny hangulatát. Ez később kifizetődhet” – fogalmazott Csabai Edvin szakmai igazgató.

Storcz Botond vezetőedző sikeresnek értékelte a milánói szereplést, mind mondta, a rutinos, illetve “első bálozó” versenyzőkből álló csapat annak ellenére végzett az éremtáblázat élén, hogy a szövetségnek nem volt hivatalos elvárása velük szemben.

“Ezen a hétvégén a jövő hétvégi megmérettetés miatt egy szűkebb együttessel indulunk Racicében, bár lesz olyan sportoló is, aki most és majd Szegeden is vízre száll” – tette hozzá.

A Maty-éri vk-viadal hivatalos szlogenje az, hogy “Nem célba érni nehéz, hanem eljutni a rajtig”, a kampány két reklámarca pedig a kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Kozák Danuta, valamint a kenus világbajnok, Mike Róbert.

“Nagy felelősség, hogy velem reklámozzák a versenyt, de nagy megtiszteltetés is. És persze egy kicsit furcsa is magamat látni a képeken, különösen a gyerekkori fotóm vicces” – fogalmazott Mike, aki Kozákhoz hasonlóan egy 1998-as és egy idei fényképen jelenik meg a plakátokon.

A kenus elárulta: társával, Vasbányai Henrikkel győzni szeretnének Szegeden, s őt külön motiválja majd, hogy ez lesz az első olyan nagy nemzetközi viadal, amelyen a kétéves kisfia is ott szurkolhat.

A sajtótájékoztatón szóba került a gerincműtéten átesett Douchev-Janics Natasa sorsa is. Vele kapcsolatban Storcz azt mondta, hogy napról napra javul az állapota, de továbbra is bizonytalan, mikor térhet vissza. Kérdés hangzott el a Milánóban 500 méteren győztes Szabó Gabriella, Vad Ninetta kajakos duót illetően is, róluk szólva a vezetőedző úgy fogalmazott: még nyitott kérdés, hogy Szegeden is ebben az összeállításban indulnak-e, vagy Szabó honvédos klubtársával, a Magyarországra januárban visszatért Csipes Tamarával száll vízre.

Forrás: szegedma.hu