A Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőivel folytatta a kormányalakítást megelőző konzultációsorozatát Orbán Viktor. A keddi megbeszélésen – amelyen részt vett Lázár János miniszterelnökségi államtitkár, valamint Jakab István, a Magosz elnöke, Győrffy Balázs, az agrárkamara elnöke, Kis Miklós alelnök és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter – áttekintették a hazai földbirtok- és támogatáspolitikát  – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

Megállapították, hogy a Magosz, az agrárkamara és a kormány együttműködése sikeres és eredményes a földtörvény, az agrártámogatások és a vidékfejlesztési programok végrehajtása terén. A megbeszélésen célként tűzték ki a mezőgazdasági teljesítmény 1990-es szintre emelését, a vidéki munkaerő-igényes ágazatok fejlesztését és az osztatlan közös tulajdonú földterületek helyzetének rendezését. Leszögezték: Magyarországon az agrárbéke záloga a jövőben is a kormány, az agrárkamara és a Magosz hatékony együttműködése.

A lakossági állampapír-állomány növekedése és az államadósság javuló helyzete volt a fő téma Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György jegybankelnök kedd reggeli – a kormányalakítást megelőző konzultációsorozat részeként folytatott – tárgyalásán, amelyen részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár is.

Havasi Bertalan közölte: az egyeztetésen tárgyaltak az államadósság javuló helyzetéről, továbbá elégedetten állapították meg, hogy folyamatosan és nagymértékben nő a lakosság kezében lévő állampapír-állomány – tájékoztatta a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t. Matolcsy György egyúttal azt javasolta, a kormány tűzze ki célul, hogy az állam hitelezésében a lakossági megtakarítási formáknak legyen még nagyobb szerepük – ismertette a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Hétfőn az igazságszolgáltatási rendszer vezetőivel is egyeztetett a kormányalakítást megelőző konzultációsorozat részeként hétfőn Orbán Viktor kormányfő. A megbeszélésen részt vett Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, valamint Darák Péter, a Kúria elnöke, Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, és Trócsányi László jelenlegi párizsi nagykövet.

Az egyeztetésen szó volt az alaptörvény igazságszolgáltatásra vonatkozó részének érvényesüléséről, továbbá a résztvevők összegezték az igazságszolgáltatás átalakításának eredményeit, tapasztalatait – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A gazdaság állapotának és a várható folyamatoknak az áttekintése mellett egy megállapodás megkötésében is megegyezett Orbán Viktor kormányfő és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kormányalakítást megelőző konzultációsorozat részeként folytatott keddi megbeszélésen, amelyen részt vett Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is.

A tárgyaláson, amelyen jelen volt Lázár János miniszterelnökségi államtitkár is, megegyezés született arról, hogy az új kabinet – megalakulása után – megállapodást köt az MKIK-val, ami kiterjed majd a szakképzés továbbfejlesztésére, a felsőoktatás és a felnőttképzés strukturális átalakítására, az európai uniós források 2014-2020 közötti felhasználására, a kis- és középvállalati szektor erősítésére, valamint a kamarai rendszernek – a német típust figyelembe vevő – fejlesztésére – mondta a sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor miniszterelnök – a kormányalakítást megelőző konzultációsorozat keretében – hétfőn az Országházban fogadta Lovász Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új elnökét és Pálinkás Józsefet, az MTA leköszönt vezetőjét. A megbeszélésen részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár is.

A tárgyaláson – amelyen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is – az akadémia új elnöke a magyar kutatások színvonalának emelését jelölte meg legfőbb céljának, annak érdekében, hogy ez a terület még jobban felzárkózzon a nemzetközi élvonalhoz. A megbeszélésen áttekintették a magyar felsőoktatás helyzetét is – közölte Havasi Bertalan.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökével és alelnökével is megbeszélést folytatott hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök a kormányalakítást megelőző konzultációsorozat keretében, amelyen jelen volt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is.

A kormányfő, Domokos László ÁSZ-elnök és Warvasovszky Tihamér ÁSZ-alelnök tárgyalásán a számvevőszék vezetői javaslatot tettek az állami pénzköltés követelményrendszerének mérhetőbbé tételére, a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás további erősítésére.

(mti.hu)