Az első alkalommal 2000-ben rendezte meg az iskola és alapítványa a fesztivált. Az igazgató felidézte, hogy az azt megelőző szakmai továbbképzéseken bár hasznos ismeretekhez jutottak, azonban Vásárhelyen egy olyan formát valósítottak meg, ahol nemcsak a terapeuták, hanem a gyerekek is jelen lehetnek.

A verseny feladatai a kezdetek óta változatlanok, a gyerekek szabad lovaglást, eszköz nélkül és eszközzel végrehajtott feladatsort mutatnak be, míg a versenyt a gyógypedagógiai lovas torna zárja. A versenyzők korosztályok szerint, a kisikolástól a felnőtt korúig szerepelnek és kerülnek díjazásra kategóriáikban.

A verseny létrejöttét az iskola alapítványa mellett a város is támogatta, a fővédnöki címet Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, valamint dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány és a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány elnöke vállalta el. Az esemény megnyitóján egyperces csenddel adóztak a részvevők az iskola alapítványának korábbi elnökének, István Attila emlékének.

A versenyzők között közt volt a házigazdák mellett a mosonmagyaróvári, a székesfehérvári, a békéscsabai, a szentesi, a homoki és a mezőhegyesi csapat is. Az igazgató hozzátette: bár több iskola is érdeklődött a találkozó iránt, azonban többen nem tudták az utazásukat finanszírozni.

A vásárhelyi önkormányzat települési képviselője, Molnárné Kecskeméti Rita (Fidesz-KDNP) maga is közel áll a lovassporthoz, és mint a rendezvényen elmondta, a felkészülés hónapjai alatt egyaránt komoly munkát végeznek az iskolák terapeutái és a gyerekek is. A lovasoknak hihetetlen önfegyelemről, koordinációs képességről és bátorságról kell tanúbizonyságot tenni, és a képviselő hozzátette: ezt az egyik legeredményesebb módszernek tartja, amelynek titka, hogy együtt kell dolgozni – mint ahogy a lovasok a lóra teljes értékű társként gondolnak – valakivel, ez nagy motiváló erő, és a gyerekek sokkal jobban szeretnék megoldani az előttük álló feladatot. Mindez időről időre az egyre jobb eredmények irányába vezet el.

Arnay


Az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola színeiben induló versenyzők a következő
eredményeket érték el kategóriák szerint:


A2T kategória:
3. Rekiczki Máriusz
A2É kategória:
1. Fazekas Krisztián 
A3T kategória:
1. Kocsis József 
2. Szabó Andrea 
B1A kategória:
2. Fehér Zsolt 
B1T kategória:
1. Rácz Aida 
2. Papp Erik 
B1P kategória:
3. Kovalcsik István 
B2T kategória:
1. Németh Anikó 
B2P kategória:
1. Horváth Bettina 
B2A kategória:
1. Gojdár Nimród 
2. Bihari Erik 
3. Pusztai Máté 
B3É kategória:
1. Zsótér Dávid 
C1T kategória:
1. Faragó Dorina 
2. Papp Erik 
4. Rácz Aida 
C1P kategória:
1. Juhász Gergő 
5. Kovalcsik István 
C1A kategória:
1. Fehér Zsolt 
C2T kategória:
1. Lázár Lajos 
2. Németh Anikó 
3. Csabai Diána 
C2A kategória:
1. Olasz Tibor 
2. Gojdár Nimród 
3. Bihari Erik 
4. Pusztai Máté 
C2P kategória:
1. Horváth Bettina 
C3É kategória:
1. Zsótér Dávid 
D1T kategória:
3. Faragó Dorina 
D1P kategória:
1. Juhász Gergő 
D2A kategória:
1. Olasz Tibor 
D2T kategória:
3. Lázár Lajos 
5. Rekiczki Máriusz 
6. Csabai Diána 
D2É kategória:
1. Fazekas Krisztián 
D3T kategória:
2. Szabó Andrea 
3. Kocsis József

##video:277481##