Működik Vásárhelyen egy olyan labor, ami nyitva áll a térségi iskolások előtt, ahol csupa izgalmas kísérletet végeznek, és úgy tanulnak a diákok, hogy maguk is részesei a kísérleteknek, izgalmas és élvezetes így a földrajz, a fizika vagy a biológia tantárgyak tanulása. Erről a Rádió 7 kedd délelőtti Napraforgó című műsorában beszéltek a vendégek: Berger József laborvezető, Pillérné Gál Andrea szaktanár és Farkas Zsuzsanna projektmenedzser.


A labor kialakítása ahhoz a pályázathoz kapcsolódik, amit a Németh László Gimnázium és Általános Iskola valósít meg, uniós támogatással, 325 millió forintból. Ebből az összegből költöttek 60 milliót a labor kialakítására, de jutott belőle felújításra és szaktanári segédletek kidolgozására, minta feladatok és munkamódszerek létrehozására. Vagyis olyan tanítási órák leiratait tették más pedagógusok számára is elérhetővé, amikkel ők is tudnak dolgozni, akár kevésbé felszerelt körülmények között. A cél a hasznos tudás átadása, elérhetővé tétele mindenki számára a projekten keresztül, a természettudományos oktatás népszerűsítése.

Marha szemet boncolnak, egyszeri háztartási anyagokból vulkánt készítenek, például sütőporral, vízzel, szörppel, olyan kísérleteket oldanak meg, amit a diákok maguk végeznek el, így élvezetesen tanulhatnak közben. Szaktanári segédletek és honlap is készült, munkafüzeteket készítettek.

A Gyulai József Természettudományos Műhely a Németh László iskolában működik.  Egy tehetséggondozó színtér. A helyi önkormányzat az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programon keresztül nyerte el a forrást, a TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0026 azonosítószámú “Gyulai József Természettudományos Műhely” című projekt révén. A műhelyt a város szülöttéről és díszpolgáráról, Prof. Dr. Gyulai József akadémikusról, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola Intézményi Tanácsának tiszteletbeli elnökéről nevezték el.

11 partnerintézmény kapcsolódik a programhoz, vásárhelyi és térségi iskolások járnak be a laborba tanulni a pályázat részeként. A 7-8 osztályosok eddig közel 400 órán vettek részt, versenyeket rendeznek, vetélkedőket szerveznek a pályázathoz kapcsolódva. Júniusban például egy féléves összesítő projekt rendezvény lesz, ahol a résztvevők egyeztetnek majd az eddigi eredményekről. A pályázat 2013 áprilisában indul és novemberben ér véget, ám ezután is lehetőség lesz a labor használatára, hiszen hosszú távon gondolkodtak a projekt gazdái.

Korábbi írásainkat itt olvashatja a témában, kattintson az alábbiakra:

Ott voltunk a megnyitón, a versenyeken és más eseményeken is, például szakmai napon.

Major Zsuzsi