Igen hálás dolga volt a zsűrinek szombaton, akik összesen 8 helyszínen 16 féle fagylaltot kóstoltak meg a Balaton körül. A vetélkedőt a Balatoni Regionális TDM Szövetség hagyományteremtő szándékkal hirdette meg, és a Nyitott Balaton programsorozat részeként debütált. A verseny célja volt, hogy népszerűsítse a balatoni régió klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylaltjait.

Citromfüves és kapros fagyi

A verseny során a régió legjobb fagyikészítői mutatták be kreativitásukat, adtak bele mindent, hogy a hűsítő édességből a legfinomabbakat adják a zsűri kezébe. A kóstolás során nem volt könnyű kiválasztani azt az egy fagylaltot, ami az idei szezonban a Balaton fagyija 2014 címet viselheti majd. A zsűri nemcsak a megfelelő alapanyagok és technológia használatát, hanem az íz, az illat és a szín harmóniáját is figyelembe vette a kóstolás során, ráadásul plusz pontokat jelentett a fagyi kreatív tálalása, és az is, hogy mennyire volt összhangban a versenykiírásban szereplő szempontokkal. A megmérettetésre minden fagylaltozó 2 féle ízzel nevezhetett, volt itt füge, dió, citromfű, balatoni jégboros és kapros ízű fagyi is, mutatva és utalva a Balatoni régió sokszínűségére.

Pezsgő, marcipán és szamóca egy fagyiban

Végül a „Balaton Fagyija 2014” címet a legmagasabb pontszámot elért fagylalt készítője, a balatonmáriafürdői Florida Fagylaltozó tulajdonosa, Pálfi Attila vehette át, aki „Balatoni randevú” fantázianevű pezsgős, marcipános, szamócás édességével nyerte meg a versenyt. A fődíj mellett a zsűri 3 további fagylaltkölteményt különdíjjal jutalmazott. A balatonföldvári Kárpáti Fagyizó „Füge-dió fantázia”, a balatonfüredi Korzó Fagyizó „Füredi mákvirág” és a szintén füredi Bagaméri Fagylaltozó „Kapros-túrós pite” fagylaltjai érdemelték ki ezt az elismerést.

A győztes fagylalt receptjét nyilvánosságra hozzák, így majd egész nyáron több Balaton környéki fagyizóban is megkóstolhatják a vendégek.

„A versenyre kizárólag a balatoni régióból lehetett jelentkezni, a pályázatban megszabtuk, hogy a fagylalt csak hagyományos alapanyagokat tartalmazhat – mondta a versenyről Fekete Tamás, a BRTDMSZ alelnöke. Majd hozzátette: „Nagyon szoros volt a verseny, de azt gondolom, hogy végül méltó helyre került a díj, személyes véleményem is az volt a zsűrizés során, hogy ha megkóstoljuk a pezsgős marcipán fagyit, az hűen tükrözi a tavaszi Balaton életérzést!”

Forrás: realista.hu