Európában 235 ezer család melegszik makói kandalló mellett, de lehet sokan nem tudják, hogyan is maradhat az időtálló. Fontos, hogy a fűtési szezon után mindig tisztítsuk meg a kandallót, szedjük ki a hamut, a kormot. Ha a kandalló üvege túl kormos arra is van megoldás. Az elkormolódott üveget a kandalló saját hamujába mártott vizes szivaccsal tisztíthatjuk meg. A hamu lúgos kémhatású kiváló karcmentes súrolószer,amit nagyanyáink is használtak,nem mellesleg környbarát is.


A fűtéséhez csak száraz, keményfa használható gazdaságosan (pl. bükk, akác, gyertyán, kőris, cser, stb.). Ez a légszáraz fa, amelynek a víztartalma 20% alatt van. A fát úgy tároljuk, hogy a levegő átjárja, és eső ellen védve legyen. Ne fóliázzuk le, mert a fólia alatt bepárásodik. Az ilyen fával való fűtés gazdaságtalan, mert a fűtés során keletkező hő 30-40%- át az elégett fa kiszárítására használjuk el, így a hatásfok is 30- 40%- kal csökken. A keletkező vízgőz megterheli a kályhát és a kéményt, szurkosodást okoz. A tűzifát egyenletes hosszúságúra (25- 33 cm) vágjuk, kb. 6- 10 cm vastagra hasogassuk fel. Így lesz egyenletes az égés – tancsolta Tóth István.

Ha azt tapasztaljuk, hogy eltört, megrepedt a kandalló üvege, ne essünk kétségbe, hiszen a Váll-Ker Kft-nél találunk megfelelőt, ha cserélni kell.

Ha bővebb információra van szüksége keresse a Váll-Ker Kft Mintaboltját Makón, Návay Lajos tér 8 szám alatt. Telefonszám: 62/511-040

Nagy Ágnes