A szőlő, elindult a fejlődésben, megtörténtek a kezdeti munkák, a metszések. A kórokozók mindig a rügypikkelyeken „ülnek”, amikor kedvező számukra a feltétel, akkor fertőzik a növényeket. Ezek a kórokozók rendkívüli módon nagy termésveszteségeket idéznek elő, befolyásolják a termékenyülést, a szemek kiteljesedését.


Sipos József kiemelte, hogy mielőtt kezdenénk a növényvédelmi munkát, ki kell alakítanunk a kordonkarokat, itt is, mint a gyümölcstermesztésnél, a szellős kordonkarok kialakítása nagyon fontos. Az Antracol nevű, már jól ismert készítmény, ami cink megerősítéssel tért vissza a piacra, egy kontakthatással egy hosszabb védelmet biztosít a kórokozókkal szemben. Ahogy fejlődik a növény levélzete, akkor a Falcon nevű készítményt javasolja Sipos József, ami egy felszívódó anyag, és kis kiszerelésben is a termelők rendelkezésére áll.

Később az Eclair nevű készítménnyel érdemes berotálni a védelmet, és egyben a rezisztenciát is megtörjük ezzel. A Melody Compact nevű terméket is, ami kis kiszerelésben is kapható. A gazdák már jól ismerik a gyümölcsösből a Flint Max készítményt, ami a szőlőnél is alkalmazható.

Sipos Józsefet Önök is bátran kereshetik a 06 /20 –519-27-45 telefonszámon, vagy a www.bayercropscience.hu oldalon is feltehetik kérdéseiket.

Nagy Ágnes