A szulejmáni birodalom bölcsőjénél: I. (Villám) Bayezid szultán és a Magyar Királyság címmel tartott előadást dr. Szabó Pál történész, egyetemi oktató a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

– Az oszmán-török háborúk egyik nem kutatott fejezetét mutattam be a nagyközönségnek. I. Bayezid szultán koráról és a Magyarország ellen indított hadjáratairól esett szó – kezdte beszélgetésünket dr. Szabó Pál.

Mint elmondta, a történészek a Bayezidi háborúkat, illetve a vele egyidőben uralkodó Luxemburgi Zsigmond török háborúit határmenti betörésekre korlátozták. Dr. Szabó Pál saját kutatásai – főként bizánci források alapján – azonban azt igazolják, hogy a szultán Magyarország ellen indított támadást. „Arra a következtetésre jutottam, hogy az országot már ekkor, Zsigmond uralkodása alatt is két nagyobb hadjárat érhette” – ismertette a történész.

Bár a támadások eredménytelenek voltak, de jelezték az oszmán-török politika hódító szándékát, mely szerint a Magyar Királyságra már 1526 előtt potenciális hadicélként tekintett a birodalom.

Oszmán-török források arról is írnak, hogy Bayezid megtámadta Nándorfehérvárt is. Ez 1390-92 közé tehető, és tekinthető a 0. nándorfehérvári ostromnak is. Annak, hogy ez sikertelenül zárult, az lehet az oka, hogy a törökök haditechnikája nem volt elég fejlett.

Megyeri József