Hagyomány Mindszenten, hogy május elseje előtti este lampionos felvonulást rendeznek. Ezt korábban az országban több helyen is így tették, de mára már kevés hely van, ahol folytatják a hagyományokat.

Mindszenten ennek ellenére több mint kétezer embert mozgatott meg a lampionos felvonulás. Családok, baráti társaságok vonultak szerdán este, akiket a szegedi Hestia tűzzsonglőrök vezettek fel a kulturális központig.

Az elmúlt évben nagy sikert aratott az éjszakai kalandtúra, így az idén azt újra megrendezték. Most 17 csapat mérte össze tudását a különböző játékos feladatok során. 14 állomást kellett teljesíteniük, melyek között volt vizes árkon át kerekezés sötétben, gumis kocsi húzás, fűrészelés rozsdásfűrésszel, kugli, darts, de az egyik vendéglátóegységben koktélkóstoló is volt – mondta Farkas Rita, a rendezvény egyik szervezője.

Végül aztán a versenyt a „Zöldbékák” nyerték Csatlósné Répás Etelka vezetésével, a második helyen a „Jó barátok” végeztek Csöngető Endre irányításával, míg a dobogó harmadik fokára az „Apaszomorítók” álltak, akik vezetője Pap Beáta volt.

Az esti túrázás miatt a május elsejei programok 14 órakor kezdődtek a megújult téren a kulturális központ előtt. A délután a hagyományos kulturális műsorok jegyében telt. A színpad új helyre került, így nem a megszokott szemszögből tekinthették meg az érdeklődők a különböző csoportok, avagy egyéni fellépők produkcióit.

Az óvodások kezdtek, de ütősök, énekesek, táncosok is színpadra léptek, valamint láthattunk zumbát, mazsorettet, de volt, aki szaxofonnal, avagy egy verssel készült. Mindezek mellett a népdalkör sem a maradhatott ki a fellépők közül – sorolta Kovács Ildikó, a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ intézményvezetője, aki szerint a felújításokkal kitágult a tér, ugyanis az intézmény munkatársai számára hihetetlen volt látni, hogy ilyen sokan elférnek.

„Idén a Civil Tanács nem rendezett főzőversenyt, de ennek ellenére még is jó néhány társaság ott volt a park területén és sütöttek, főztek valamit, így egy klasszikus majálist varázsoltak a mindszentiek” – tette hozzá Kovács Ildikó.

A park területén különböző játékok is várták a gyerekeket, akik választhattak, hogy ugrálnak, hintáznak, vonatoznak, avagy kézműves foglalkozáson vesznek részt. Továbbá az egyik nagy kedvenc, az elmaradhatatlan arcfestésre is volt lehetőség, ami mellett a kürtöskalács, popcorn, minifánk és egyéb ínyencségek illata töltötte meg a parkot.

A.S.