A szurikáták az állatkertek legnépszerűbb lakói közé tartoznak, nincs ez másként Szegeden sem. Köszönhető ez az aktivitásuknak és sokszor mókásnak ható viselkedésüknek, de talán annak is, hogy – főleg, mikor két lábra állnak – van némi emberszerű a megjelenésükben. Az ismeretterjesztő és rajzfilmek is sokat hozzátettek a népszerűségükhöz.

A szurikáta eredetileg Dél-Afrikában él, annak félsivatagos területein, nagy családokban és kiterjedt üregrendszerekben, illetve azok környékén. A légi és földi veszélyt egyaránt figyelik őrszemeik, és jeleznek, ha gond van. Ezt egyébként a Vadasparkban is megteszik, ragadozó madár ezért még nem járt náluk sikerrel – igaz, időnként a vitorlás repülők is okoznak náluk utóbb feleslegesnek bizonyult riadalmat. A csapatban a legmagasabb rangú hím és nőstény párzik, az utódok felnevelésében az egész csapat részt vesz. A szoros családi kötelék azzal jár, hogy az idegeneket nem szívlelik, sőt, időnként súlyos összecsapások zajlanak a családok között, akár meg is ölhetik egymást.

Forrás: szeged.hu