A Délvidék 73 évvel ezelőtti visszacsatolására és a vásárhelyi honvédek visszatérésére emlékeztek a hódmezővásárhelyi Kossuth téren, az I. világháborús emlékműnél. A lovasszobor előtt ismét elhelyezték a honvédek által 1941-ben zsákmányolt trianoni határkő mását.

Kovács Ferenc, a Történelmi Vitézi Rend tagja elmondta, a Magyar Királyi Hunyadi János 9. Honvéd Gyalogezred 1941. áprilisában foglalta vissza a Délvidéket. Ezzel az ország területe 11600 négyzetkilométerrel gyarapodott, és több mint 1 millióan kerültek vissza az anyaországhoz.

A hadműveletekben a hódmezővásárhelyiek a III. zászlóalj katonái voltak, akik Szabadkánál áttörték az első erődvonalat. Május elsején a hazatérő katonákat 10 ezer fős ünneplő tömeg várta. Kovács Ferenc hozzátette, a 9. Honvéd Gyalogezred II. zászlóaljának jelentős részét is vásárhelyiek alkották, akik szintén részt vettek a délvidéki hadjáratban.

A Kossuth téri megemlékezést követően a Kincses temetőben Imre Pál szakaszvezető, a délvidéki bevonulás vásárhelyi hősi halottjának sírjánál hajtottak fejet a résztvevők. A rendezvény a tabáni templomban istentisztelettel zárult.

Megyeri József