2014. április 25-én az Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola két tanulója, Sándor Fanni és Bárkányi Bence részt vett a FIDELITAS (a Fidesz ifjúsági tagozata) és a Terror Háza Múzeum által szervezett Rendszerváltozás című történelem verseny szóbeli döntőjén.


A verseny kiírására 2014. március elején került sor: hazai középiskolák tizenkettedikes diákjai vehettek részt a vetélkedőben, amelynek témája az 1989/1990-es rendszerváltozás politikai, gazdasági története volt.

A verseny három fordulóból állt: először egy internetes felületen kellett 30 perc alatt 22 történelmi kérdésre válaszolni. A legjobb 40 versenyző került a második fordulóba. Nekik pályamunkát kellett írni (tudományos igényességgel, pl.: lábjegyzetelés stb.) az alábbi témákban:

–    az egyházak szerepe a rendszerváltozásban
–    a határon túli magyarság és a rendszerváltozás
–    a gazdaság válsága
–    pártok újjászerveződése: 1945-1947 1989-1990
–    az Antall-kormány mérlege

A negyven pályamunkából a legjobb tizenkettőt megíró diák került a harmadik fordulóba, azaz a szóbeli döntőbe. Itt egy prezentáció formájában kellett megvédeniük a gyerekeknek a dolgozataikat méghozzá úgy, hogy 9 percben fejthették ki az általuk választott témát. Ezután a háromtagú zsűri tett fel (nem éppen könnyű) kérdéseket a versenyzőknek.  A vetélkedő koordinátora Kaltenecker Dávid, a Fidelitas Humán Kabinetjének vezetője volt.

A zsűri tagjai:
– Böröcz László, a FIDELITAS elnökhelyettese
– Vági Attila történész
– Baranyi Tamás Péter, a Terror Háza Múzeum történésze

A döntőben Bárkányi Bence az ötödik helyen végzett, ő egyébként a pártok újjászerveződéséről írt igen színvonalas dolgozatot. Sándor Fanni hetedik lett, ő pedig a rendszerváltás gazdasági körülményeit dolgozta fel. Mindketten családi belépőt nyertek a Terror Háza Múzeumba, illetve értékes könyvcsomaggal lettek gazdagabbak.

A szóbeli döntőre a híres Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében került sor.  Ebben a gimnáziumban végezte tanulmányait többek között Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus, Neumann János világhírű matematikus és Faludy György Kossuth-díjas költő, műfordító.

Forrás: kistelekjaras.hu