Április 28-án, hétfőn az esti órákban nagy munkálatok folytak a Kulturális Központ előtt, ugyanis a megújult tér egy új kutat is kap, amit a már fent is említett szobrászművészek készítenek. Lengyel Péter különböző kifacsart pózokban, flex-el a kezében az utolsó simításokat végezte a kúton, ami egy történetre reflektál, az 1893-ban épült – majd később megsemmisült – kútnak állít emléket, ami anno nagyot lendített a település vízellátásán. Az a kút őrgróf Pallavicini Sándor költségén készült.

A jelenlegi kút a 19. századi formavilágot idézi. „A befejezetlen forma a megsemmisülésre utal, valamint a párkány tagozaton van két ház (óvoda és a polgármesteri hivatal kicsinyített mása)” – mondta Lengyel Péter, aki hozzátette, a kútnak lesz egy csobogó része, amin végig folyik a víz, míg a háznál eresz van faragva, amiből majd inni lehet.

A Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma támogatásával készülő kutat május 2-án, pénteken a Pallavicini család megtisztelő jelenlétében adják át. Zenével indul a nap, majd szabadtéri szentmisén vehetnek részt az ünneplők, melyet dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrál. Zsótér Károly polgármester, Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Gróf Alfonso Pallavicini köszöntőjét követően kerül sor a park átadására és a díszkút megáldására is, hogy aztán Isten áldása kísérhesse a parkba lépőket és a kút vízéből szomjukat oltókat.

A térkövet már hetekkel korábban letették a kulturális központ előtt, így már csak a jó időt kell „elintézni” az átadóra.

A.S.