Egyszer mindenkinek el kell zarándokolnia Ópusztaszerre! – ez a hívó üzenete az Európai Ifjúsági Nap gazdag programjának, amelyre a IV. Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozata keretében kerül sor május 20-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Középpontban az ifjúság áll, határon innen és túl, megszólítva és hazavárva a mai, “modernkori” kivándorló ifjúság köreit is.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a IV. Magyar Világtalálkozó rendezősége szeretné, ha fiatalok és idősebbek, magyarok és külföldiek minél nagyobb számban zarándokolnának el ezen a napon a nemzeti emlékhelyre, tisztelegve ezzel történelmi múltunk előtt. Úgy vélik, értékeink megbecsülése és nemzetközi kapcsolataink építése szempontjából a fiatal nemzedék szerepe kiemelt fontosságú: legyenek bárhol a világon, őrizzék a magyar kultúrát, nyelvet, s ápolják kapcsolataikat.

Estig zajlanak majd a különféle szabadidős, kulturális programok a skanzenben, a jurtákban, a nomád parkban, a monostorban és a Rotundában. Egész nap rendelkezésre áll a látogatók számára – tárlatvezetéssel egybekötve – a Feszty-körkép. Lesz lovas- és íjászbemutató, kézműves-foglalkozások és kreatív játékok sora a szabadban, beszélgetős műsorok a nagyszínpadon. Különféle kiállítók, gasztronómiai és az egészséges életmóddal kapcsolatos bemutatók várják az érdeklődőket, s kulturális gálaműsor a szabadtéri sátorban, ahol neves népművészeti együttesek, énekesek, zenekarok lépnek fel. A folklórprogramon belül magyarországi és határon túli országokból, valamint a távoli kontinensek képviseletében is meghívnak fellépőket.

A délelőtti órákban kerül sor a Magyarsághíd-konferenciára, melynek célja egyfajta szellemi híd építése a Kárpát-medence magyarsága, s a világba szétszéledt honfitársaink, valamint Magyarország barátai között, kiemelten foglalkozva az ifjúság helyzetével. A világ különböző országaiból érkező vendégek elmondják majd rövid bemutatkozásuk során, mit és miként tesznek a magyar értékek népszerűsítéséért,s milyen újabb lehetőségeket kínálnak az együttműködésre. Ezután megkondulnak a harangok, a Nemzeti Összetartozás Emlékművénél gyülekeznek a csoportok, ide érkeznek majd a lovasok és a közönség csoportjai is, hogy a színes kulturális műsor közepette együtt ünnepeljenek és erősítsék az összefogás jelentőségét.

Forrás: szegedma.hu