Az elmúlt hetek, hónapok előkészítő munkálatait követően az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára az április 25-ei napot jelölte ki a szűrések éjszakájának, ami egy kampányindító dátum, melynek eredményeként országszerte több mint 40 helyen végeznek szűréseket, egy szokványosnak nem nevezhető időpontban péntek délután és este.

Ahogy Dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó főigazgatója elmondta, a szűrővizsgálat a 45-65 év közötti hölgyeket érinti, a kezdeményezés egyértelmű célja pedig az, hogy felhívják a figyelmet a szűrésre és az arra jogosultak, akik meghívót kaptak, minél nagyobb számban jelenjenek meg. Az időpont erre jó lehetőséget is adhat, hiszen, akik egyébként munkából nem tudnak elmenni a vizsgálatra, pénteken délután és este időt szakíthatnak erre.

Hódmezővásárhelyen az emlőszűrés nem előzmény nélküli, hiszen 2013 decemberben, az intézményben adták át az ország első, 3D képalkotásra alkalmas mammográfiás szűrőberendezését, amelyben nagyban segíti a korai stádiumú emlődaganatok felismerését. A 200 millió forintból megvalósult fejlesztés során egy új ultrahang készüléket is beszereztek, de új leletező és archiváló rendszert alakítottak ki, valamint a mammográfiás központot is átépítették.

Az Egészséges Vásárhely Programnak köszönhetően a városban, az átvizsgáltságban is igen jó eredményeket sikerült elérni, két év alatt a részvételi arányt 43%-ról 69%-ra emelték, ami bőven az országos átlagérték feletti.

– Ez egy nagyon jó irány – fogalmazott a főigazgató – Ahhoz, hogy a betegséget le lehessen küzdeni és minél korábban észrevegyék minimum 70%-os átszűrtség szükségeltetik. Az országos átlag ezzel szemben 40% környékén mozog. Vásárhelyen viszont nincs így, de szinten kell tartani az érdeklődést és az elkötelezettséget. Az akció erre igyekszik rávilágítani.

Makón is igyekeztek az utóbbi időben erősíteni az átszűrtséget, felhasználva az EVP eddigi vívmányait és módszertanát. 2014 márciusában a hagymavárosban és térségében is megindult a szűrésszervezés, hogy a 40% körüli átszűrtséget magasabb szintre emeljék.

– El kell érni egy célt, ami az átszűrtséget illeti ez 70%, de ezt fenn is kell tartani, hiszen a korai felismeréssel jelentősen csökkenhet a halálozások száma ebben a betegségben – mondta el hírportálunknak a főigazgató.

Makón és Hódmezővásárhelyen pénteken késő estig várják a szűrésre meghívott 45-65 év közötti hölgyeket.

##audio:1474##

Szeri