A szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai Szlovjanszkban még húsvétkor is több tűzpárbaj volt a Kijev-pártiak és az oroszbarát szakadárok között.


A város oroszbarát önvédelmi egységeink vezetője, aki polgármesterré nevezte ki magát, drámai hangú üzenetben kérte az orosz elnököt, hogy védje meg őket az ukrán Nemzeti Gárdától és a Jobboldali Szektortól. Vjacseszlav Ponomarjov arra kérte Vlagyimir Putyint, hogy ha nem tud békefenntartókat küldeni, akkor segítsen élelemmel, fegyverrel, vagy bármivel.

Közben a városba érkezett az EBESZ vezető képviselője, hogy az önjelölt polgármesterrel tárgyaljon a csütörtöki genfi megállapodás végrehajtásáról. Az Egyesült Államok, Oroszország, Ukrajna külügyminiszterei, valamint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője által aláírt megegyezés értelmében a fegyveres csoportoknak el kell hagyniuk a megszállt középületeket Ukrajnában.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában azt mondta: Oroszország megakadályoz minden kísérletet a polgárháború kirobbantására Ukrajnában, az épületek kiürítéséről pedig azt mondta, ezt nemcsak Kelet-Ukrajnában kell végrehajtani, hanem a fővárosban, Kijevben is.

Közben Kijevbe érkezett Joe Biden amerikai alelnök, hogy az Ukrajnának nyújtandó segítségről tárgyaljon.

Forrás: hirado.hu