Hódmezővásárhely és Térsége Életmentő Alapítvány 2013-ban alakult egy maroknyi lelkes mentős jóvoltából – mondta el Bitó Norbert, aki hozzátette, elsődleges céljuk a mentés fejlesztése, hatékonyságának növelése, minden olyan beruházás, szakdolgozók oktatása és továbbképzése, laikusok preventív felvilágosítása és cselekvő elsősegélynyújtókká képzése, melyeknek hatására az emberi élet megmentése, egészségének megőrzése sikeresebbé tehető.

Az Alapítvány feladata a Hódmezővásárhely, Mártély, Mindszent, Székkutas, Kútvölgy, Erzsébet, Szikáncs, Kopáncs mentési terület betegellátásának minél jobb színvonalra fejlesztése. A Kuratórium tagsága azon munkálkodik, hogy megteremtse a forrást, egy igazán minőségi gyógyítás kialakításához – tudtuk meg Angyal Zsolttól.

Ha a hódmezővásárhelyi mentőállomás épülete előtt sétálunk el, akkor láthatjuk, hogy folyamatosan zajlanak a munkálatok. A felújításra 15 milliárdos támogatást nyertek el, aminek segítségével a mentésirányítási rendszer is meg fog újulni – fejtette ki Demeter Sándor. Hozzátette, május közepére, remélhetőleg, a mentőállomás vissza tud költözni a tűzoltóságtól, a régi helyére.

Fontos, hogy ha megtörténik a baj, akkor azonnal megkezdődjön az életmentő beavatkozás – mondta el Demeter Sándor, akitől megtudtuk, nappal a riasztástól számítva nappal 1 percen belül el kell indulniuk. Angyal Zsolt kérte a közlekedőket, hogy ha megkülönböztető jelzéssel haladó jármű érkezik, akkor a KRESZ-nek megfelelően adjanak nekik elsőbbséget. Sokszor szembesülünk azzal, hogy a közlekedők nem tudják megfelelően kezelni a mentő érkezését, leblokkolnak, megállnak ezzel is megállásra, lassításra kényszerítve a vonuló kocsit.

Nagyban segíti a sérült életének megmentését a gyors helyszíni beavatkozás. A Hódmezővásárhely és Térsége Életmentő Alapítvány fontosnak tartja, hogy a lakosság, vagy nagyobb cégek is elsajátítsák az életmentés alapfogásait, hiszen ha baj van, minden perc számít.

Erre lehetőség lesz május elsején is, ugyanis Hódmezővásárhelyen, a Kossuth téren rendezik meg a Mentők Napját. A rendezvényen többek között az Eötvös József tagintézmény elsősegélynyújtó bemutatóját, a mentők és a tűzoltók közös akcióját is megtekinthetik. A Kresz Géza Mentőmúzeum jóvoltából retro mentési bemutató lesz, ahol az 1960-as évekből származó járművet is megcsodálhatnak a kilátogatók.

A gyerekek legnagyobb örömére a kiállított járművekbe be is lehet szállni. A legkisebbeknek ügyességi és szellemi vetélkedő is lesz, de igazi harctéri csatajelenet is megelevenedik. A Hódmezővásárhely és Térsége Életmentő Alapítvány a helyszínen is fogadja az adományokat, hiszen légúti életmentő csomagra gyűjtenek.

Ez a szett a fulladás elhárítására, a légzési akadályok megszüntetésére szolgál. Egy táskába foglalja össze a légút feltárásához szükséges helyszíni műtéti conicotomia eszközeit, a mély légutak elzáródását felszabadító gépi berendezéseket és a szabad légutat biztosító intubációs eszközöket. A táska egyaránt tartalmazza a csecsemő, gyermek és felnőtt ellátásához szükséges eszközöket.

Az alapítvány számlaszáma: 10300002-10588363-49020010

Segítsen, hogy életeket menthessünk!

 

Nagy Ágnes