A nyugat-szerbiai Ariljében homokzsákokkal próbálják megakadályozni a helyiek, hogy a víz betörjön a városba. A három folyó által határolt településen a munka szinte kilátástalannak tűnik, olyan erős az ár.
Ugyanez a helyzet a legtöbb dél-szerbiai városban is. Sok helyen már közlekedni sem lehet a településeket elárasztó víz miatt. Van, ahol már öt napja folyamatosan esik az eső.


A rendkívüli mennyiségű csapadék miatt megáradt a Fehér Timok, a Toplica, a Nyugat- és a Dél-Morava, valamint a Bjelica folyó. Emiatt több tucat település került veszélybe. A megáradt folyók miatt több út járhatatlan. A víz házak tucatjait öntötte el, de több ezer hektár termőföld is víz alatt áll.

Eddig már legalább 440 embert kellett kimenekíteni az otthonából. Nyugat-Szerbiában több száz háztartásban nincs áram. Nem működnek a telefonok sem, és 15 000 ember maradt ivóvíz nélkül, mert sok helyen a folyó a kutakat is elárasztotta. Jelenleg a dél-szerbiai Doljevácon a legkritikusabb a helyzet. Itt nemcsak a házakat, hanem a temetőt és a sportpályákat is elöntötte a Toplica. A helyiek szerint a folyón még sohasem mértek olyan magas vízállást, mint most.

A szerb Vöröskereszt élelmiszert, tisztálkodási eszközöket, valamint gumicsizmákat küldött a bajba jutottaknak.
A szerb belügyminisztérium szerint az esőzések azért okozhatnak ekkora károkat, mert az utóbbi néhány évtizedben senki sem tisztította a csatornákat, és nem építettek vízelvezetőket.

Az előrejelzések szerint a Száva és a Nagy-Morava vízszintje tovább emelkedik majd a következő napokban.

Forrás: hirado.hu