Fotó: hirado.hu

Az OORI-ban megrendezett sportnapon közel négyszázan vettek részt, az ország minden részéről érkeztek látogatók. Az érdeklődők és az aktív sportolók mellett sok önkéntes, köztük gyógytornász-hallgatók, gimnazisták is segítettek a sportok kipróbálásában. A programhoz az idei évtől csatlakozik a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége is (FODISZ).

 

A legnépszerűbb sportok továbbra is az asztalitenisz, a boccia és a lovaglás voltak, de a kerekesszékes vívást és az íjászatot is sokan kipróbálták. A kerekesszékes kosárlabda és az ülőröplabda szintén vonzotta a nézőket, ez utóbbi azért is volt különleges, mert a FODISZ mentorai, korábbi olimpikonjaink, Czene Attila úszó, Kiss Lenke kosárlabdázó és Csisztu Zsuzsa tornász, televíziós műsorvezető is játszott egy jót a női ülőröplabda válogatottal. Újdonság volt az idén a jóga, amely a mozgáskorlátozott emberek körében egyre népszerűbb lesz. Sokan kíváncsiak voltak a kerekesszékes karatéra és a kutyás sportokra is, az uszodában pedig többen kipróbálták a kajakozást és búvárkodást. Összesen közel húsz sportággal lehetett megismerkedni, közülük többet paralimpikonjaink mutattak be. A sportnap házigazdája, Dani Gyöngyi ötszörös ezüstérmes paralimpikon vívó mellett találkozni lehetett Juhász Veronika, Osváth Richárd és Juhász Tamás vívókkal, Engelhardt Katalin és Ráczkó Gitta úszókkal és Farkas László teniszezővel.

 

A MERI sportnapoknak köszönhetően alakult meg évekkel ezelőtt az első kerekesszékes rögbi csapat és az első hazai női ülőröplada csapat, de az úszók és a kajak-kenusok is kaptak új sporttársakat a rendezvénynek köszönhetően. A tavalyi MERI napon mutatkoztak be a karatésok, azóta több kerekesszékes, mozgássérült fiatal eljár karatézni. A szervezők remélik, hogy az idén is sokaknak sikerült kedvet csinálni a mozgáshoz, a versenyszerű sportoláshoz. Magyarországon mintegy 250 ezer mozgáskorlátozott ember él, közülük négy-ötszázan rendelkeznek versenyigazolvánnyal.

 

Forrás: Gábor Imola, sajtófőnök, MEOSZ