A keddi napos időt kihasználva került sor a kisteleki Szent László téren, a sportcsarnoknál lévő dísztó tavaszi takarítására. A munkálatokkal kapcsolatban Kovács Jánost, Kistelek Város Önkormányzatának dolgozóját kérdeztük.


A legfontosabb ilyenkor a tavalyi évről visszamaradt növénymaradványok, az alga, a levelek eltávolítása. Ezektől gázosodik a víz, nem kap oxigént a hal, és elpusztulnának, ha fölfordulna emiatt a tóban a víz – mondta el Kovács János.

Az idén is elég sok kosz volt benne, nem csak a növényi maradványok, hanem azok a kövek is, melyeket belehajigáltak a gyerekek.

A takarítás során előbb szivattyúval eltávolítottuk a vizet, majd kézi erővel mertük ki azt a szennyeződést, melyet a szivattyú nem távolított el. Ezek után nagynyomású mosóval kellett az algaiszaptól megtisztítani a tó falát és a köveket, ezt követően pedig tiszta víz került a tóba – tudtuk meg az elvégzett munkálatokról.

A takarítást a halak egy nagy edényben vészelték át, ahol lélegeztetővel biztosították számukra a megfelelő körülményeket. Mint azt azonban Kovács Jánostól megtudtuk, nem minden hal került vissza, ugyanis a visszafajult kárászokat már nem tették vissza a dísztóba. Kérdésünkre elmondta ugyanis, hogy az aranyhal kárászból van génkezelésből kitenyésztve, és előfordul az úgynevezett visszafajulás, de ezeket a halakat kiválogatják, és az önkormányzat egy másik tavába helyezik el őket.

A takarítással kapcsolatban azt is megtudtuk, hogy habár most csak a kárászokat kellett eltávolítani, korábban volt már példa arra is, hogy törpeharcsát vagy éppen csukát találtak a tóban. Ezek a halak viszont emberi közreműködéssel, emberi felelőtlenséggel kerülhettek a Szent László téren lévő dísztóba.

Forrás: kistelekjaras.hu