A nyulak, hörcsögök a legkelendőbbek, de akár kiscsibét is vásárolhatunk. Persze ez aranyos ötlet, és a gyermek egészen biztosan nagyon boldog lesz… egy-két napig. Majd, ahogy múlik a varázs, úgy lesz egyre nagyobb nyűg a szőrös kis társ. Az állatvédő szervezetek sajnos még mindig tapasztalják, hogy rengeteg kisállatot engednek szabadon az ünnepek után. Pedig egy törpe- vagy házinyúl, ha megszokta, hogy emberek etetik, sok esetben képtelen a természetben boldogulni. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy milyen jó lesz neki szabadon futkosni a szép zöld fűben, valószínűbb, hogy elpusztul a gondoskodásunk nélkül. És azt is meg kell jegyezni, hogy a megunt házi kedvencet kidobni Magyarországon bűncselekmény.

Az élő állat ajándékozását ne kössük ünnephez, és minden esetben beszéljük át alaposan gyermekünkkel, milyen feladatokkal, milyen felelősséggel jár állatot tartani. Tisztában kell lennie azzal, hogy egy nyuszit, vagy kiskutyát nem lehet „kikapcsolni” vagy egyszerűen félretenni, mindig foglalkozni kell vele, hiszen a gazdi felelőssége, hogy kis kedvence boldog, teljes életet éljen. Arra is gondoljunk, hogy ha kisállatot adunk ajándékba, sokszor a megajándékozottat megfosztjuk attól az élménytől, hogy ő maga válassza ki, melyik cicát, kutyát, nyulat szeretné hazavinni. A kisállat érkezése a családba komoly dolog, amit mindig alaposan meg kell fontolni.

Az állatvédő egyesületek évről évre meghirdetik az ünnepek előtt az állat-stopot, amikor arra kérnek bennünket, ne vegyünk ajándékba élő állatot. Ha ajándékot szeretnénk választani Húsvétra, maradjunk inkább a plüss és csoki nyusziknál!

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja idén is próbál segíteni az ünnepek után megunt nyusziknak. Húsvét után egy hónapig díjmentesen leadhatók az állatvédőknek a tapsi fülesek. A 36-20-360-9846-os segélykérő számon vagy a www.ebangyal.hu oldalon informálódhatnak az állatok megmentésével kapcsolatban.

Kiskata

Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület