Történetének legtöbb résztvevőjével indult el a napokban az Élelmiszerlavina, idén 37 önkormányzatot és civil szervezetet támogatunk, így minden eddiginél szélesebb körben valósul meg a jótékonysági program, hangsúlyozta Cseh Balázs. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta: az Élelmiszerlavina program lényege, hogy a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfiolt, vöröshagymát, fejeskáposztát, paprikát termelnek, majd ezt odaadják a környéken élő hátrányos helyzetűeknek, időseknek, rászorulóknak, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek.

A program különlegessége, hogy a támogatottak szakmai felügyelettel saját maguk termelnek, mondta Czigány Tibor, a Syngenta Kft. ügyvezető igazgatója. Így azt is megtanulják, hogy később a saját kertjüket hogyan hasznosítsák, s ezáltal visszataláljanak  a munka világába.

Az 1493 lakosú Pitvaros 10 ezer négyzetméteres területen indul a program. A munkaerő szervezését a helyi Önkéntes Pontot üzemeltető Provita Segítő Szolgálat végzi, amely Pitvaros egyik legnagyobb múlttal rendelkező civil szervezete. A program keretén belül megművelt területet az önkormányzat a saját tulajdonában levő szántóként használt területekből biztosítja. A gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekek részére a diákétkeztetésen keresztül juttatják el majd a terményeket, a felajánlásból részesülnek a kisnyugdíjasok és létminimum közelében vagy az alatti jövedelemből élők is.

A szentesi Együtt Nagycsaládosok Egyesülete 1993-ban alakult 10 család összefogásával, majd 1994-ben egyesületté alakult. Jelenleg 46 tagja van az egyesületnek. Az Élelmiszerlavina programban a résztvevő 15 család saját kerttel, megművelhető, de üresen álló területtel rendelkezik. A mezőgazdasági munkában nem csupán azok a családok vesznek részt, akiknek a földterületén történik a termelés, hanem a többi család gyermekei is. A program során egyrészt képzést tartanak 14-25 éves nagycsaládban élő fiataloknak, ezzel is hozzásegítve őket egy későbbi önfenntartó családi gazdálkodás ötletéhez. A terményekből nemcsak a földdel rendelkezők részesülnek, hanem a többgyermekes, rászoruló családokat is segítik majd.

Forrás: KRQ Communications