Azok a magánszemélyek, akiknek adóköteles jövedelmük van, május 20-ig be kell nyújtaniuk személyi jövedelemadó bevallásukat. Ezzel egyidejűleg a keletkezett adó összegét is ki kell egyenlíteni. Amennyiben egy összegben nem tudják rendezni, lehet kérni részletfizetést, ami 150 000 forintig kérhető, hat hónapos részletre, de az első részt így is május 20-ig kell befizetni. A részletfizetést lehet rendezni csekken, amit az adóhatóságnál kell kérni, de az ügyfélszolgálaton bankkártyával is törleszthetik azt, illetve a banki átutalást is javasolta Tariné Deák Edit.

Pestuka Gabriella elmondta, bátran kereshetik az ügyfelek az adóhatóságot, hiszen számukra is az a fontos, hogy az adózók minden kérdésükre megkapják a választ. Ha igény merül fel, az adóbevallások kitöltésében is tudnak segíteni. Akik már benyújtották a bevallásukat, de az 1 1 százalékról elfelejtettek nyilatkozni, akkor azt május 20-ig pótolhatják – tette hozzá Tariné Deák Edit.

Azok a diákok, akiknek csak ösztöndíj volt a jövedelmük 2013-ban, azoknak nem kell bevallást benyújtaniuk – hangzott el műsorunkban. Tariné Deák Edit hangsúlyozta, ha a tanulmányok mellett diákmunkát is végzett a tanuló, akkor arról azonban kell adóbevallást készíteni.

A műsorban több hallgató kérdezett az alkalmi munkavállalásból származó jövedelem utáni adózásról. Pestuka Gabriella kifejtette, ha a napokra leosztott fizetés a 4510 forintot nem haladja meg, akkor nem kell bevallást készíteni, de fölötte igen. A Napraforgóban kitértünk a külföldön dolgozók kérdésére is. Mint megtudtuk, akik külföldön dolgoztak azok külföldön is adóztak, kivéve azoknál az országoknál, ahol nem született a két ország között megállapodás.

Vannak olyan adózók, akiknek a bevallásukhoz hiányoznak igazolások, ezért nem tudják időben benyújtani bevallásukat. Tariné Deák Edit kiemelte, minden esetben jelezni kell a hatóság felé, mert a késve benyújtott bevallás miatt késedelmi díjat számolnak fel.

Vendégeink hangsúlyozták, hogy az adózók az ügyfélszolgálaton megkereshetik munkatársaikat, akik naprakész információkkal állnak az ügyfelek rendelkezésére.

Nagy Ágnes