Abban az esetben is be kell nyújtani a bevallást, ha nincs további adófizetési kötelezettség. A munkáltatótól kapott 13M30 számú igazolás, illetve a munkaviszony évközi megszüntetésekor kiállított adatlap, valamint a különböző kifizetőktől kapott igazolások nem pótolják az adóbevallást.

A NAV tapasztalatai szerint elsősorban azok esetében marad el a bevallási kötelezettség teljesítése, akiknek évközben megszűnt a munkaviszonyuk, vagy adóköteles társadalombiztosítási ellátásban részesültek. Jelentős számban érintettek azok, akik nyugdíjasként, vagy diákként (pl. iskolaszövetkezettől kapott bért) szereztek bevallási kötelezettség alá eső adóköteles jövedelmet. Nem kell bevallani a nyugdíjasoknak az adómentes nyugdíjat, diákoknak az adómentes ösztöndíjat. Az utóbbi években jellemző volt, hogy a felszámolás alatti cégek utólag, a Bérgarancia Alapból a volt munkavállalóknak kifizetéseket teljesítettek, levonták az adóelőleget, amit szintén fel kell tüntetni a bevallásban.

2014. május 20-ig kell benyújtani a 1353 számú személyijövedelemadó-bevallást vagy a 1353ADÓNYILATKOZAT-ot.

A NAV a bevallások benyújtását ellenőrzi, és a bevallási kötelezettség elmulasztása esetén 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

 

Forrás: Jegyinák Attila, sajtófelelős