A közös akcióban a NAV revizorai és pénzügyőrei mellett részt vettek a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatósága, a Munkaügyi Felügyelőség és a Rendőrség munkatársai. Nyolc helyszínen csaknem 40 adóellenőr, végrehajtó, pénzügyőr, élelmiszerbiztonsági és munkaügyi felügyelő, idegenrendészeti ügyintéző, valamint rendőr vett részt az akcióban.

A NAV a helyszínek 75%-ánál bukkant szabálytalanságokra. Volt, ahol a nyugtaadást mulasztották el, mások az alkalmazottakat nem jelentették be, volt ahol a pénzkészlet nem egyezett, vagy éppen az on-line pénztárgép megrendeléssekkel kapcsolatosan voltak mulasztások. A végrehajtók 187 ezer forint készpénzt, 204 ezer forint értékű romlandó árut, valamint 40 millió forint értékű ingóságot foglaltak le.

Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság kollégái is eredményesen zárták az ellenőrzéseket. Több esetben megsértették a higiéniás előírásokat, lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagot használtak fel. Az egyik helyszínen helytelen tárolási feltétel miatt húskészítmények forgalmi korlátozását, valamint megsemmisítését is elrendelték. Találkoztak továbbá olyan élelmiszer vállalkozóval, ahol sem a termékek jelölése, sem az eladók egészségügyi alkalmassága nem volt rendben. A jogszabálysértő vállalkozásokkal szemben hatósági eljárás indult, a szankcionálás jelenleg folyamatban van.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai 2 munkavállalási, tartózkodási szabályokat megsértő külföldi állampolgárt is találtak az ellenőrzéskor, akiket kiutasítottak az országból. Ugyanebben az ügyben a Munkaügyi Felügyelőség is eljárást indított a jogsértő vállalkozással szemben, egyúttal a két külföldi állampolgárt a kiutasításukig eltiltotta a további munkavégzéstől.

 

Forrás:

Jegyinák Attila

sajtófelelős