Az alapok

 

A választásokon két szavazólapot kapsz majd. Az egyiken az egyéni képviselődre, a Fidesz többség által megalkotott választókerület jelöltjeire, annak a településkörnek a jelöltjeire szavazhatsz ahol élsz, míg a másikon a pártok országos listájára, az egész országban országos listát álitani tudó pártokra. Lehet az, hogy csak az egyik szavazólapon szavazol, de az is, hogy mindkét szavazólapon más pártot jelölsz meg, vagy mindkettőn ugyanazt.

 

Az egyéni képviselő választásáról szóló szavazólapján a 106 egyéni képviselői helyről döntesz, míg a listás szavazólapon a 93 országos lista lapján kiosztandó képviselői helyről. Így jön össze a 2014-es választások után felálló 199 fős parlament.

 

Mindkét szavazólapon egy szavazatod van. A szavazatodat két egymást metsző vonallal, például egy x-el, az adott jelölthöz, vagy párthoz tartozó körbe, rubrikába behúzva, adhatsz le érvényes szavazatot.

 

A 93 országos listás képviselői helyet, úgy osztják ki a pártok között, hogy megnézik az országos listán leadott szavazatokat, és azok a pártok kaphatnak egyáltalán parlamenti helyeket, akik listán elérték az összes listás szavazat 5%-át. A többi pártra leadott szavazat után nem osztanak ki helyeket.

 

Majd miután meg van kik érték el az 5%-ot, az országos listás szavazatokhoz, hozzáadják pártonként az egyéni képviselőkre leadott töredékszavazatokat, és ennek a két szavazatszámnak az összessége alapján osztják ki a 93 listát helyet.

 

Egyéni jelölti szavazat

 

Az egyéni jelölti szavazólapon szavazhatsz párt alapján vagy ha van számodra szimpatikus személy akkor rá. Az egyéni szavazatok alapján a hozzád tartozó területen az fog nyerni, aki a legtöbb szavazatot kapja, de itt nincs szükség a szavazatok 50%-ra, a győzelemhez.

Azok a szavazatok amiket a nem nyertes jelöltek kapnak úgynevezett töredékszavazattá válnak, és hozzáadódnak minden olyan párt országos listán kapott szavazati számához, akik a listán legalább 5%-ot szereztek (figyelem a töredékszavazat nem számít bele, a bejutáskor mért listás 5%-ba), akkor amikor döntenek az országos listás parlamenti helyek kiosztásáról. Sőt idén egy újdonság is bekerült. Az a jelölt is kap töredékszavazatot aki nyert, ő annyi töredékszavazatot ad a pártjának a listás parlamenti helyek kiosztásakor, amennyivel több szavazatot kapott, mint a második helyezett. A cikk folytatása itt!

 

Forrás: magyarinfo.blog.hu