984 kg ponty, 524 kg amur, 106 kg csuka, 33 kg süllő, 20 kg harcsa, 3 kg balin és egyéb halból 2093 kg-t fogtak az elmúlt esztendőben a mindszentiek. Ez összesen 3763 kg, ami azt jelenti, hogy egy fő 30,1 kg halat zsákmányolt tavaly – tudtuk meg Rácz Árpádtól az egyesület elnökétől, aki elmondta, az egyesület létszáma 323 fő volt.

2013-ban pontyból és vegyes halból több mint 25 mázsát telepítettek az egyesület vízébe, a Kurcába. Az őszi telepítés a zsilip és a kotrási munkák miatt elmaradt – tette hozzá az elnök, akitől megtudtuk, hogy még az ősszel a Kis-Kurcából, 4-500 ezer forint értékben mentettek át halat a Nagy-Kurcába.

Jelenleg már elkészült a zsilip, valamint további kotrásra sem kell számítaniuk a pecásoknak, ami azt jelenti, hogy nyugodtan „vethetnek” be. Külön öröm az egyesület számára, hogy a felújítás során elkészült az a halvédőrács, aminek kiépítése már évek óta álmuk, így idén már nem kell halvesztéssel számolniuk.

Az első telepítések már megtörténtek az idén, eddig 40 mázsa pontyot telepítettek a Kurcába, de terveznek még fehérhal vásárlást.

„Nagyon örülök neki, hogy egy ilyen jó közösséget sikerült kialakítani. A horgászok az első szóra jönnek és segítenek – mondta az elnök, akitől megtudtuk, hogy társadalmi munkában elvégezték a Majortól a Pintér hídig levezető út karbantartását, de a pecások a takarítási munkálatokból is kiveszik részüket. Ennek eredménye, hogy egyre szebb és tisztább a Kurca-part, ahová már nem csak a horgászok, hanem a sportolni vágyók is lefutnak, avagy letekernek.

2014-ben sem maradnak el az egyesület saját rendezvényei, így a könnyű-úszós verseny, a gyereknap, a 24 órás megmérettetés, ami nagyon nagy sikerrel van a tagok körében. Továbbá, amennyiben lesz rá igény, akkor félnapos versenyt is rendeznek, valamint a nyáron tábort tartanának a gyerekeknek.

Rácz Árpádtól megtudtuk, hogy idén nagy hangsúlyt szeretnének fektetni az ellenőrzésekre, sőt éjszaka is fokozottan „járőröznek” majd. Végezetül az elnök megköszönte az egyesület elmúlt évi támogatását és segítségét.

A.S.