Az átadó ünnepségen – amelyen a mindszenti Katica óvoda kicsinyei  adtak műsort – az államtitkár hozzátette: az országban 45-dikként megnyíló, mindszenti kormányablakban az egyablakos ügyintézés segítségével ügytípusok százait intézhetik az itt és a környékben élők, akiknek ezentúl nem kell Vásárhelyre, vagy Szentesre utazniuk. Az államtitkár kiemelte az itt dolgozók felelősségét is, hangsúlyozva, hogy az ügyintéző az állam nagykövete, és ha mosolygós, segítőkész és mindemellett szakmailag felkészült ügyintéző várja az ügyfeleket, azok jó véleménnyel lesznek nemcsak a kormányablakról, hanem az egész államról is. Dr. Bíró Marcell hozzátette: mostmár nemcsak európai város Mindszent – mint azt a település határában lévő tábla is hirdeti – hanem itt európai szintű ügyintézésre is van lehetőség.

– A lakossághoz sikerült közelebb hozni az államot azon a négy Csongrád megyei kormányablakon át, amelyből most az első olyat adtuk át, amely nem megyei jogú városban működik – jelentette ki B. Nagy László kormánymegbízott, aki kiemelte, hogy komoly hangsúlyt fektettekaz itt dolgozók szakmai felkészítése mellett a segítőkészség fontosságára is, illetve köszönetet mondott a város polgármesteri hivatalának a megvalósítás során nyújtott segítségéért.

– Kis lépés ez az ország közigazgatási átszervezésében, de nagy lépés Mindszent számára – így fogalmazott Zsótér Károly. Mindszent polgármestere a városi jelleg erősítéseként értékelte, hogy most már a kormányablak által lefedett ügyekben nem kell vidékre utazni az itt élőknek, az időseknek, családosoknak, és a munkavállalókat is segíti, hogy a kormányablak munkanapokon este nyolcig, azaz az általános munkaidőt követőn is nyitva tart. Mindemellett örömét fejezte ki, hogy a kormányablak munkatársai között több mindszenti is van, akik ismerve a helyieket, még könnyebben fognak jó kapcsolatot építeni ügyfeleikkel.

A mindszenti kormányablak működésének részleteiről dr. Makó András, a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal vezetője elmondta: az itt dolgozók két műszakban látják el feladatukat, a létszám megosztását a kialakuló ügyfélfogalomnak megfelelően szükség szerint módosítják. Mint elmondta, a korábbi kormányablak helyén az ügyintézés megszűnik, így valamennyi ügyet a kormányablakban intézhetnek a mindszentiek.

A Köztársaság tér 6. szám alatt megynílt kormányablak helyiségeit a mindszenti önkormányzat bocsátotta a kormányhivatal rendelkezésére, amelynek kialakítását 2,6 millió forintos pályázatból valósították meg.

– A tervek szerint összesen 16 ilyen kormányablak lesz majd a megyében – jelentette ki Farkas Sándor országgyűlési képviselő, aki azt kívánta, hogy az ügyintézést követően az ügyfelek mosolygó arccal lépjék át a kormányhivatal ajtaját, mivel ügyük gyorsan és szakszerűen lett intézve. Mint hozzátette, ez a lehetőség erősíti a települést abban, hogy meg tudja tartani az itt élő fiatalokat.

Arnay