A két iskola között másfél évtizede fennálló kapcsolatról dr. Kádár Péter, a gimnázium igazgatója elmondta: az elmúlt három évben váltak rendszeressé a látogatások a két iskola tanulói és diákjai között. A német iskolában másfélezer diák tanul, akik összesen harminc nemzetiséghez tartoznak, és az intézményben több fajta képzésben is részt vesznek a tanulók.

A vásárhelyi diákok számára ez a kapcsolat lehetőséget jelent a nyelv elsajátítására, és mindkét ország diákjai megismerhetik egymás kultúráját, országát és szokásait is. Az ismerkedést és a nyelvtanulást segíti az is, hogy a német diákokat a bethlenes tanulók családjainál szállásolták el. A most vásárhelyre érkezett frankfurti diákok az itt töltött idő alatt megismerhetik Vásárhely és környékének nevezetességeit, történelmét és kultúráját, amelyben lehetőséget biztosít számukra a Székkutason történő látogatás is, ahol megismerhetik a pusztát, és megkóstolhatják az igazi alföldi gulyást is.

Az igazgató elmondta: azzal fogadták a hétfőn érkezett vendégeket, hogy annak kulturális örökségnek a részeit ismerhetik meg, amely az övék is, tehát a saját örökségüket vehetik birtokba, amikor a németországi metropoliszból Európának erre a középső-keleti felére látogatnak.

A csoporttal érkezett a 16 éves Sabrina is, akinek tetszenek az itt látottak, amelyben sok újat látott, hiszen az itt a házak egészen mások, mint amit otthon megszokott. – Mindez érdekes számomra, és nagyon szép városnak tartom Vásárhelyt – fogalmazott a diáklány.

A Vásárhellyel és környékével való ismerkedés mellett a német diákok kirándulást tesznek Szegedre, valamint Budapesten megtekintik a főváros látnivalóit is.

Arnay