Az Európai Uniós jogharmonizációnak köszönhetően Hódmezősvásárhelyen is megváltoztak az ivóvíz minőségének paraméterei. Az arzén vonatkozásában például az addigi 50 mikrogramm/liter határérték 10 mikrogramm/literre módosult.

Varga Ferenc, az Alföldvíz Zrt divízióvezetője hangsúlyozta, hogy a korábbi értéken sem számított mérgezőnek a víz, itt tulajdonképpen egy jogszabályváltozásról van szó. Ennek következtében azonban az olyan településeken, ahol 10 mikrogramm/liter fölötti értékeket mértek átmeneti iívóvíz ellátást kellett biztosítani.

Ennek keretében Hódmezővásárhelyen, nyolc helyen került le a Honvédelmi Minisztérium által telepített víztisztító konténer, amelyek közül hármat már januárban üzembe helyeztek, március végén pedig újabb 5 konténert adtak át.

Hódmezővásárhelyen a Gregus Máté utcán, a Malom utcán és a Szabadság téren valamint Batidán kezdte meg működését az újabb négy konténer. Ezek nyitvatartási ideje hétköznapokon 6 és 18 óra között tart, míg hétvégén 8 és 14 óra között használhatóak.

Varga Ferenc továbbá azt is elmondta, hogy az idei évben elindult Hódmezővásárhelyen, Székkutason és Mártélyon az az ivóvízjavító program, melynek a tervezése már megkezdődött és várhatóan az idei évben sikerül is befejezni. A beruházásnak köszönhetően majd a háztartásokban is elérhetővé válik a határértéket meg nem haladó ivóvíz.

Szeri