Az államtitkár kedden, a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a megállapodást az Országgyűlés elé terjesztik, a megalakuló parlament tárgyalhatja meg azt.


Hozzátette: a dokumentumot Brüsszel számára is rendelkezésre bocsátották.
Az államtitkár emlékeztetett: a kormány két megállapodás aláírását tervezte az orosz féllel. Az első a nemzetközi nukleáris együttműködésről szólt, amelyet már korábban aláírt a kabinet, és azt be is nyújtotta az Országgyűlésnek.

A Ház ezt megtárgyalta, jelenleg végszavazásra vár – fűzte hozzá az államtitkár -, ami az új parlament feladata lesz. Ez a szerződés azonban csak akkor lép hatályba, ha Magyarország a pénzügyi megállapodást is megköti az orosz féllel, és a parlament azt is elfogadja – hangsúlyozta Lázár János.

Felidézte azt is, hogy tájékoztatásul Brüsszel ezt a dokumentumot is megkapta.
Mint mondta, ha az új Országgyűlés elfogadja a pénzügyi megállapodásról szóló szerződést, azzal mindkét dokumentum hatályba lép.

Kedden a Vedomosztyi című orosz napilap azt írta, hogy Oroszország és Magyarország aláírta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékű állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodást.

Forrás: mti.hu