Szavai szerint a félszigeten “kemény sajtócenzúra” érvényesül, és már csak néhány független sajtóorgánum maradt. A független újságírói tevékenység az oroszbarát erők hatalomra kerülése óta az egyik legnehezebb és legveszélyesebb hivatássá vált, a sajtó több munkatársát megverték, kirabolták és túszul ejtették az utóbbi hetekben.

Elmondta, hogy a hatóságok cenzúrát gyakorolnak, korlátozzák a hozzájutást az információkhoz. Az ukrán tévécsatornákat kikapcsolták, és a nem a hatalom oldalán álló hírportálokat internetes támadásokkal lehetetlenítették és lehetetlenítik el.

Tetyana Kurmanova egy korábbi riportjában beszámolt arról, hogy a krími oroszbarát hatalom már jóval az Oroszországhoz való csatlakozásról rendezett március 16-i népszavazás előtt információs blokádot rendelt el. A krími kormány egy március 3-i állásfoglalásban közölte: blokkolják a “nem megfelelő híroldalakat, hogy megóvják a lakosságot azok negatív hatásától”. A közlemény szerint több sajtótermék nem tükrözi a krímiek és a krími hatalom véleményét, csak a Nyugat-barát ukrán mozgalom, a Majdan hangját közvetítik, amelynek azonban nincs támogatottsága a Krímben. Közölték, ha nem hagynak fel a negatív, egyoldalú információs kampánnyal, akkor “kénytelenek lesznek lezárni a hazug, nem objektív hírek forrásait”.

Kurmanova elmondta az MTI-nek, hogy az oroszországi sajtót nem is titkoltan kiemelt módon kezelték és kezelik, munkatársai akadály nélkül részt vehettek a parlament ülésein, és bármilyen információhoz hozzájutottak. Ezzel szemben a nem baráti sajtó nem kap megfelelő tájékoztatást, fel sem tehetik kérdéseiket, és ha fel is tehetik, nem kapnak választ azokra.

“A médiaháború folytatódik” – fogalmazott a nemzetközi támogatásból működő, egyebek mellett az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökség (USAID) által finanszírozott, az újságírókkal szembeni jogsértéseket is nyomon követő hírportál újságírója.

Felidézte, hogy Hrihorij Joffe, az új krími parlament elnökének első helyettese a napokban kijelentette: a parlament, a krími állami tanács harcolni fog azokkal a tömegtájékoztatási eszközökkel szemben, amelyeket külföldről finanszíroznak. A parlament múlt heti ülésére már meg sem hívták a “nem megfelelő” orgánumokat, köztük az ÚKK, két újság és egy krími tatár televízió képviselőit. Úgy látja, csak ez a négy független sajtóorgánum maradt a félszigeten.

Tetyana Kurmanova Facebook-oldalán arról írt, hogy Joffe egyenesen azt kérte Moszkvától, hogy minél előbb fojtsák meg a független sajtótermékeket.

“Természetesen folytatni fogjuk a munkánkat, nem adjuk fel az újságírói normáinkat, mindenképpen megírjuk az igazságot arról, hogy mi történik a Krímben, mert ez a feladatunk” – nyilatkozott az ÚKK munkatársa az MTI-nek, hozzátéve, még nem látják, hogyan fogják tudni ellátni feladataikat, lehet, hogy lesznek akadályok, fenyegetések a hatalom részéről, de “nincs mitől félnünk”.

forrás: MTI