A szombaton reggel hét órától este tízig tartó szavazáson a választók voksaikat a második fordulóba jutott két jelölt egyikére, a baloldali szlovák kormánypárt, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) által indított Robert Fico hivatalban lévő kormányfőre vagy a függetlenként indult, de a napokban az ellenzék egy részének támogatását is megszerző Andrej Kiska vállalkozóra adhatják le. Elemzők szerint – a két jelölt kiegyenlítettnek tűnő esélyei miatt – az ország történetének legbizonytalanabb kimenetelű voksolása várható.

Az elnökválasztás első fordulójában Robert Fico az érvényes voksok 28, Andrej Kiska pedig 24 százalékát szerezte meg.

A szavazáson megközelítőleg 4,3 millió szlovákiai választópolgár vehet részt, köztük – a különösen súlyos bűncselekmények elkövetőinek kivételével – az elítéltek is. A voksoláson a szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező szlovák állampolgárok személyazonossági igazolványuk bemutatása alapján, a külföldön élők pedig útlevelük bemutatásával vehetnek részt. Szlovákiában az államfőválasztáson – a parlamenti választásoktól eltérően – külföldről nem, csak az ország területén lévő választóhelyiségekben lehet voksolni. A választási részvétel a két héttel ezelőtt tartott első fordulóban 43 százalékos volt, a korábbi szlovák elnökválasztások statisztikái szerint a második fordulóban ennél valamivel nagyobb részvételi arányra van esély.

A csütörtökön reggel életbe lépett kampánycsend értelmében a szavazás egész időtartama alatt részvételi részeredményeket sem lehet nyilvánosságra hozni, és exit poll felmérések sem készülnek. A választás első részeredményeit a szavazóhelyiségek bezárását követően egy órával, este 11 óra körül hozzák nyilvánosságra, a nem hivatalos végeredményekre éjfél körül lehet számítani, a hivatalos végeredményt vasárnap délelőtt hozza nyilvánosságra a Központi Választási Bizottság. Az új államfőt tisztségébe június 15-én iktatják be, aznap, amikor a jelenlegi elnök, a már második megbízatási időszakát töltő Ivan Gasparovic mandátuma lejár.

Forrás:MTI