A csütörtökön, a vásárhelyi városháza dísztermében rendezett tudományos tanácskozáson részt vettek a programban részt vevő testnevelők, iskolai orvosok és védőnők, valamint az Egészséges Vásárhelyért Program munkatársai a két egyetem képviselőivel közösen.

A konferenciát követő sajtótájékoztatón Almási István polgármester hangsúlyozta: a mindennapos testnevelés a város iskolásai számára az egészség, a testedzés lehetőséghez való hozzájutást is segíti, mindezek mellett a sportegyesületek utánpótlása számára is további lehetőséget jelent. A rögzített és feldolgozott eredményeket holnaptól a fitt-test.hu oldalon érhetik el az érdeklődők, azonban a személyes adatokhoz azonban csak a szülők és diákok juthatnak hozzá saját kód alkalmazásával.

A tanácskozáson részt vett Tóth Miklós professzor, a SOTE sportegészségügy intézetének vezetője, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, aki úttörőnek nevezte a vásárhelyi kezdeményezést, amelyet folytatásra érdemesnek ítélt. Mint kifejtette, a program megmutatja a családoknak, mit jelent a gyermek egészségi állapotában az, ha sportol, de a későbbiekben az is mérhető lesz, hogy a gyermekek sportolása hogyan hat a család életvitelére, vállalják-e a szülők a mozgást, és hogyan változik az egész város egészségi állapota.

– Azt is érdemes vizsgálni – tette hozzá a professzor, hogy a családok életét hogyan befolyásolja az, hogy a rendszeres sportolás miatt évente egy párral több tornacipőt kell vásárolni, havonta eggyel több alkalommal kell a mosógépet elindítani, vagy azt, hogy van-e lehetősége a családoknak olyan sportcipő beszerzésére – és ezek általában nem olcsók – amelyek megakadályozzák, hogy a gyerekeknek bokasüllyedése alakuljon ki.

Dr. Havasi Katalin települési képviselő köszönetet mondott a programban eddig szerepet vállalóknak, valamint rámutatott: amennyiben az adatok gyűjtése során kiderül, hogy valamelyik gyermeknek olyan betegsége van, amely szakorvosi kivizsgálást igényel, erről azonnal intézkednek.

A képviselő kijelentette: a város célja, hogy a mozgáshoz és az egészséghez mindenki hozzájuthasson, és a program lehetőséget ad a mind a betegségek, mind a tehetségek időben történő felismerésére. A sajtótájékoztatón elhangzott: a vásárhelyi kórházban már működik az a spiro-ergométer nevű berendezés –egyedüliként a régióban –, amely a gyerekek és a sportolók egészségi és edzettségi állapotáról ad pontos képet, és ez a készülék is segíteni fogja a város gyermekeinek egészségének további vizsgálatát.

Arnay