“A szakmai zsűri odafigyel rá, hogy milyen szép kiejtéssel, és hogyan mondják a választott balladát illetve arra is, mennyire passzol a személyiségükhöz”- mondta Gabnai Jánosné az iskola magyar szakos pedagógusa a szerda délutáni balladamondó versenyen.

Jubileumot ünnepel a rendezvény a Klauzál Gábor Általános Iskolában, ez volt a huszadik alkalom, hogy megrendezték. Az elsőt Szegeden, az Arany János Általános Iskola hirdette meg, akkor a térségi iskolák döntőjét a Klauzálban tartották, az iskola pedagógusai kezdték el szervezni. Azóta minden évben megtartják.

Az idén közel 30 kisdiák szavalt az intézményben, nem csak Arany-balladát, a világ és magyar irodalomból bármit választhattak. Kiderült, mindig népszerűek a székely és a vígballadák.

A diákok egy közös kategóriában, az 5. – 8. osztályos kategórában versenyeznek. Négyen juthatnak tovább a megyei döntőre, ami április 12-én lesz.

“Több alkalommal jutott be az iskolából tanuló a megyei versenyre, ahol szép eredményeket értek el. Nincs könnyű dolguk. Ehhez igazán szeretni kell a balladákat, el kell tudni mondani és tolmácsolni is a hallgatók felé”- árulta el Gabnai Jánosné.

Eredmények:

1. helyezett: Antal Máté, 5.o., Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, felkészítő tanára Martonosi Adrienn

2. helyezett: Rédecsi Dóra, 5.o., Varga Tamás Általános Iskola, felkészítő tanára Vicsainé Kabók Ibolya

3. helyezettek holtversenyben: Kántor Judit, 5.o., Varga Tamás Általános Iskola, felkészítő tanára Vicsainé Kabók Ibolya és Lázár Dóra, 6.o., Szent István Általános Iskola, felkészítő tanára Purgel Beáta

4. helyezett: Reményi Cintia, 7. o., Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola, felkészítő tanára Kovács Szabina

Major Zsuzsi