Csongrád megyei második legnagyobb illetékességi területe tartozik Makó Város Rendőrkapitányságához – tudtuk meg Palicz András rendőr alezredestől, aki kifejtette, Makóval együtt 17 település tartozik az illetékességi területükhöz, de az elmúlt évek adatai alapján egy nagyon pozitív irányba indult el a munka, hiszen ha csak a regisztrált bűncselekmények számát nézzük, abban jelentős visszaesést tapasztalhatunk. 2010-ben még 2500 volt, 2013-ra ez a szám 1062-re csökkent.

Ennek oka az lehet, hogy hatékony a bűnmegelőzési és a bűnüldözési munka. A tavalyi évben 28 bűnügyi őrizetbe vétel volt, ami azt jelenti, hogy akinél az előzetes letartóztatásnak a feltételei fennállni látszanak, azokat általában őrizetbe veszik, és a legnagyobb visszatartó ereje ennek van.

A gyorshajtás és a kanyarodási szabályok be nem tartása még mindig vezető helyen szerepel a statisztikákban. Ezek szoktak a legtipikusabbak lenni. A traffipaxunk, amikor csak lehet, kint van a terepen és működik, ennek van a legnagyobb visszatartó ereje, meg annak, ha a rendőrt látnak az utcán az emberek, és persze, ha odafigyelnek egymásra. A térfigyelő kamerák nem csak Makón, hanem a környező településeken is növelik a lakosság szubjektív biztonságérzetét.

Nagy port kavart a makói volt gyepmester ügye, mely szerint főbe lőtte a befogott, beteg kutyákat. Az ügyben vádemelést javasolt a rendőrség. A legtöbb megkeresés a hétvégi hangoskodás miatt szokott érkezni – mondta el Palicz András. A makói rendőrkapitány kifejtette, a fiatalok szabadidejükben jobb híján a Fő téren, a szökőkútnál gyűlnek össze, ilyenkor elkerülhetetlen a hangos szó. Gyalogosan és gépjárművel szolgálatot teljesítő rendőrök rendszeresen ellenőrzik ezeket a területeket, és a játszótereket is.

Nagy hangsúlyt fektetnek a prevenciós tevékenységre is, hiszen az iskolarendőr program mellett, rendszeresen tájékoztatják az idősebb lakosokat is a trükkös lopások elkerülésére. Ha olyan lesz az idei év, mint a tavalyi már elégedett leszek – zárta Makó rendőrkapitánya.

Nagy Ágnes