A négy hónapos törzstiszti tanfolyamra a Magyar Honvédség különböző alegységeitől érkeztek azok a hallgatók, akik katonai főiskolai végzettséggel rendelkeznek, de még az egyetemi képzés előtt állnak. Az állomány egy része már most is törzstiszti beosztásban van, másik része viszont jelenleg alegységparancsnokként teljesít szolgálatot és törzstiszti beosztásba tervezettek.

A tanfolyam alapvetően elméleti képzésből áll, de egyre több gyakorlati jellegű órát építenek be a tanrendbe. A tapasztalatok alapján ezek a foglalkozások jobban szolgálják a felkészítést, így később a hallgatók a zászlóalj, ezred, vagy akár dandár törzsekben a feladataikat hatékonyabban tudják majd ellátni.

A képzésen résztvevők egy teljesen átfogó ismeretet kapnak a Magyar Honvédség működéséről, így könnyebben el tudják helyezni a saját munkájukat a rendszerben. A 62. Lövészzászlóaljhoz tervezett foglalkozások alapvetően a csapatok béke életéről, a napi élet vezetéséről, illetve egy harcálláspont telepítéséről és annak működéséről szóltak.

Deme László alezredes, a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj parancsnoka – személyes tapasztalatait is felhasználva – bemutatta a zászlóalj vezetési pontjának működését. A hallgatók nagy érdeklődést mutattak a híradó technikai eszközök használatával kapcsolatban.

Kolossa Sándor nyugállományú alezredessel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatójával folytatott beszélgetésből kiderült, hogy a februárban kezdődött és júniusban záróvizsgával véget érő képzésen 10 fő vesz részt.

Az alezredes kiemelte: „A törzstisztek számára szükség van a gyakorlati képzésre és a filozófiánk az, hogy ezeket a foglalkozásokat mindig olyan szervezeteknél tartsuk, akik az adott témához a legjobban értenek.”

Májusban a hallgatók szintén a 62. Lövészzászlóalj törzsével együtt egy szimulációs térben tervezett harcfeladatot fognak feldolgozni, amelyet a későbbiekben egy számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlat keretében végre is fognak hajtani a Magyar Honvédség Szimulációs Központjában.

Az általános alapozó modul után a haderőnemi modulokban folytatódik az oktatás és a záró gyakorlaton újra az összhaderőnemi feladatokra kerül majd a hangsúly.

 

Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy