Pedig valóban igaz, hogy aki fogyatékossággal vagy krónikus betegséggel él és dolgozik, adókedvezményt kaphat. Erre az jogosult, aki értelmi-, látás-, hallás- vagy mozgássérült. Szintén élhetnek adókedvezménnyel számos daganatos, emésztőszervi és anyagcsere-betegségben szenvedők, valamint a súlyos pszichés zavarral, szív-érrendszeri betegséggel és cukorbetegséggel élők. Az összevont adóalapból leírható kedvezmény a minimálbér 5 százaléka, vagyis havi 5075 forint.

Alapfeltétele, hogy az beteg rendelkezzen adóköteles jövedelemmel, hiszen csakis ekkor jár a kedvezmény. Az igénybe vételéhez orvosi igazolással kell bizonyítani, hogy az adott betegség fennáll. Aki rokkantsági járadékban részesül, illetve akinek a fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint állapították meg, az orvosi igazolás nélkül is jogosult a kedvezményre. Aki ideiglenes igazolást kap, annak évente meg kell újítania azt, ám a végleges állapotot nem kell újra igazolni.

A törvény szerint kizárólag a betegségben szenvedő magánszemély érvényesítheti a kedvezményt, beteg gyermeke helyett a szülő nem. Orvosi igazolást a szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, a szakambulancia vagy szakorvos által készített orvosi dokumentáció alapján a beteg háziorvosa állíthat ki. A betegség, fogyatékosság és az állapot végleges vagy átmenti jellegének meghatározására csakis a szakambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa jogosult.
Az adókedvezményre jogosító igazolásnak tartalmaznia kell az azt igénybe vevő személyazonosító adatait, lakóhelyét, adóazonosító jelét, a szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, a betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítását és az igazolást kiállító szakorvos, háziorvos aláírását.

Év közben is kérhető a kedvezmény figyelembe vétele, de év végén az szja bevallásában is érvényesíthető. A kedvezmény, ha valaki évek óta szenved az arra jogosító betegségek valamelyikében, s arról igazolása van, visszamenőleg is igényelhető 5 éves elévülési időn belül.

Forrás: baon.hu