Az 48-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi ünnepség keretei között került sor a hagyományos koszorúzásra, mely a 48-as honvédek táblájának megkoszorúzásával vette kezdetét.

A 1848-49-es szabadságharcban részt vett honvédek emléktábláját 2003-ban állíttatta a város, Horváth János képviselő javaslatára. Akkor úgy döntött a testület, hogy e módon is megemlékeznek Kistelek polgárairól, akik részt vettek a 48-49-es szabadságharcban. Mint azt Horváth János elmondta, többen is voltak kistelekiek, és főleg Damjanich vörössipkás honvédei között harcoltak. Erről mindig meg szoktunk emlékezni a városi ünnepség előtt az önkormányzat részéről és magánszemélyként is – mondta a képviselő, aki egyben az egyik 48-as honvéd leszármazottja is.

 

A templom falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzását, majd a városi ünnepséget követően az általános iskolánál lévő Petőfi szobornál helyezte el a megemlékezés koszorúit Nagy Sándor polgármester, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, valamint az önkormányzat, a képviselő-testület, az intézmények, a pártok, a rendőrkapitányság és a civil szervezetek képviselői.

Az ünnepi koszorúzásra a hagyományokhoz híven az id. Vándor Rudolf Fúvószenekar kíséretével került sor.

Forrás: kistelekjaras.hu