2014 februárjában összesen 16 556 új munkahely jött létre a piac önerejéből, a vállalkozások munkaerőigényének köszönhetően, ami januárhoz képest 72, előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 48 százalékkal magasabb szám. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztatása szerint egyébként a legtöbb – 3 ezer fő feletti – munkaerőigényt a fővárosból és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből jelezték. Utóbbi minden bizonnyal a márciusban átadásra kerülő Lego-gyárral van összefüggésben.

Ezzel szemben az állami támogatás igénybevételével megnyílt munkalehetőségek száma ettől elmarad, hiszen 15 248-ról számolt be a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat a legfrissebb adatsorában. Mindez pedig azt jelenti, hogy 2010 decembere óta a cégek munkaerőkereslete most először volt meghatározóbb az állami munkahelyteremtésnél, hiszen ezzel az összes munkahely 52 százaléka támogatás nélküli pozíciót jelent. Pedig az elmúlt időszakban nem volt ritka a 35-40 százalékos arány sem. A most közölt 16 556 új piaci munkahely egyben azt is jelenti, hogy 2008 óta – mióta léteznek ilyen adatok – még egyszer nem volt ilyen “erős” az év második hónapja az új állások szempontjából.

 

Bár a nem támogatott állások területén rekorddal találkozhattunk, az összesen megnyílt pozíciók száma (31 804) alig néhánnyal kevesebb, mint amennyi januárban jött össze, viszont majdnem 10 ezerrel magasabb az egy évvel ezelőtti “teljesítménynél”.

Mindezek ellenére az álláskeresők – legalábbis statisztikailag – nem tudtak profitálni mindebből, hiszen januárhoz képest több mint 6000-rel emelkedett a létszámuk és 443 ezren voltak. Ugyanakkor a novemberben beindult és áprilisig tartó téli közfoglalkoztatás hatására ez még mindig jóval alacsonyabb szám, mint egy évvel ezelőtt. Az újonnan bevezetett foglalkoztatási program ugyanis drasztikusan eltérítette a munkaerőpiaci számokat.

A teljes cikk itt olvasható.

forrás:mfor.hu