„Egy rendőr egy személyben jól felkészült jogász, pszichológus és önvédelmet ismerő rendőr. A rendőrség a lakosságé, a polgároknak érezniük kell, hogy a problémáikkal foglalkozunk és szükség esetén intézkedünk, életet mentünk ” – kezdte a műsor elején dr. Rádi Norbert.

A rendőrkapitány Égető Gyula kérdéseire válaszolva elmondta, Hódmezővásárhelyen és a járás területén 2013-ban jelentősen csökkent a bűncselekmények száma, sőt, az elmúlt öt évre visszatekintve tavaly történt a legkevesebb bűncselekmény és közterületi szabálysértés. Ez köszönhető a technikai felkészültségnek, a térfigyelő kameráknak, valamint a rendőrök közterületi jelenlétének.

Vásárhelyen tavaly kettő emberölés történt, mindkettő családon belüli bántalmazásból alakult ki. A városban tavaly mindössze két rablást regisztráltak, mindkét elkövetőt rövid időn belül elkapták. Ez a szám a megyei jogú városok viszonylatában a legkevesebb. Kis értékű szabálysértés, terménylopás, valamint kerékpárlopás miatt 19 embert vettek szabálysértési őrizetbe.

2008 óta folyamatosan nőtt a kerékpárlopások száma, ám a térfigyelő kamerák és a járőrözések miatt tavaly már kevesebb biciklit tulajdonítottak el. A rendőrök ezután is fokozottan ellenőrzik a bicikliseket, a kivilágítatlanokat minden esetben megállítják.

A vásárhelyi rendőrséget az idei évhez hasonlóan tavaly is  támogatott az önkormányzat 10 millió forinttal. Az összeget többek között személyi juttatásokra, technikai beruházásokra, számítástechnikai felszerelés vásárlására, valamint a rendőrautókban elhelyezett eseményrögzítő kamerákra fordították.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése február 28-án elfogadta dr. Rádi Norbert közrendi és közbiztonsági beszámolóját. A testületi ülésen Lázár János országgyűlési képviselő javasolta: ha a lakosok kezdeményeznek kamerarendszer kiépítést egy utcában, akkor azt a város támogassa, valamint leírható legyen a helyi adóból.

– Már tárgyaltam az önkormányzattal ez ügyben. A bekötőutakra, a játszóterekre, valamint oktatási intézmények területére is tervezünk kamerákat kihelyezni. Az még kérdéses, hogy pályázati pénzből, vagy önerőből tudjuk megvalósítani a beruházást – mondta a rendőr alezredes.

A műsorba számos hozzászólás érkezett. A kommentekből kiderült, a hallgatók támogatnák a térfigyelő kamerarendszer bővítését.

Dr. Rádi Norbert minden hónap első hétfőjén, 15 és 17 óra között tart fogadóórát az irodájában. A lakosok azonban a 62/535-960-es számon időpontos egyeztetést követően is fordulhatnak hozzá.

Megyeri József